Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Cerioni, Luciana  
dc.contributor.author
Lazarte, María de Los Ángeles  
dc.contributor.author
Villegas, Josefina Maria  
dc.contributor.author
Rodríguez Montelongo, Luisa  
dc.contributor.author
Volentini, Sabrina Inès  
dc.date.available
2015-11-13T19:33:29Z  
dc.date.issued
2013-04  
dc.identifier.citation
Cerioni, Luciana; Lazarte, María de Los Ángeles; Villegas, Josefina Maria; Rodríguez Montelongo, Luisa; Volentini, Sabrina Inès; Inhibition of Penicillium expansum by an oxidative treatment; Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd; Food Microbiology; 33; 2; 4-2013; 298-301  
dc.identifier.issn
0740-0020  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/2814  
dc.description.abstract
Several oxidizing compounds such as sodium hypochlorite (NaClO) and hydrogen peroxide (H2O2) are used to control postharvest decay in fresh fruit due to their antimicrobial effects. Here, we applied these compounds in vitro, in the presence of CuSO4, against Penicillium expansum, causal agent of apple blue mold. MICs were 50 mg L-1 and 400 mmol L-1 for NaClO and H2O2, respectively, when these compounds were individually applied to conidia suspensions during 2 min. A combined oxidative treatment (OT) consisting on an incubation with 1 mg L-1 NaClO and 200 mmol L-1 H2O2, in the presence of 6 mmol L-1 CuSO4, inhibited growth, conidial germination and fungal infectivity on apple. The fractional inhibitory concentration index for the interaction between NaClO and H2O2 in the OT was 0.52 indicating a synergistic effect of the oxidizing compounds. These results suggest that the OT could be an interesting alternative for apple diseases postharvest control.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
APPLE  
dc.subject
HYDROGEN PEROXIDE  
dc.subject
PENICILLIUM EXPANSUM  
dc.subject
SODIUM HYPOCHLORITE  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.subject.classification
Agronomía, reproducción y protección de plantas  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.subject.classification
Horticultura, Viticultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Inhibition of Penicillium expansum by an oxidative treatment  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2016-03-30 10:35:44.97925-03  
dc.journal.volume
33  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
298-301  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Cerioni, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lazarte, María de Los Ángeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villegas, Josefina Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos (i); Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Montelongo, Luisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Volentini, Sabrina Inès. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química Biológica; Argentina  
dc.journal.title
Food Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002012002031  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2012.09.011