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dc.contributor.author
Marchisio, Fiorela  
dc.contributor.author
Paoletti, Luciana Elisa  
dc.contributor.author
Val, Diego Sebastian  
dc.contributor.author
Cerminati, Sebastián  
dc.contributor.author
Castelli, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Menzella, Hugo Gabriel  
dc.contributor.other
Chakraborti, Sajal  
dc.date.available
2025-12-12T11:12:49Z  
dc.date.issued
2023  
dc.identifier.citation
Marchisio, Fiorela; Paoletti, Luciana Elisa; Val, Diego Sebastian; Cerminati, Sebastián; Castelli, Maria Eugenia; et al.; Use of phospholipase enzymes to reduce the environmental impact of traditional chemical processes; Elsevier; 1; 2023; 387-395  
dc.identifier.isbn
978-0-323-95687-1  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/277464  
dc.description.abstract
Phospholipases are one of the most important classes of industrial enzymes and are currently used for food, biofuels, and technical applications. Enzymatic oil degumming is the process where oil is cleared from phospholipids using enzymes. In the last two decades, this has been proven to be an efficient technology to reduce the use of water and energy, and to lower the volume of generated waste. Additionally, enzymatic degumming can potentially produce extra oil with a market value of $1 billion. In addition to its use in the food industry, the fast-growing demand for biofuels urges the vegetable oil-processing industry to adopt cleaner technologies to mitigate environmental pollution caused by chemical refining processes. In this chapter, we describe the recent advances in the use of Type A, B, and C phospholipases to hydrolyze phospholipids present in vegetable oil. For each enzyme, improvements in the benefit-cost ratio have grown to reach the maturity stage needed to facilitate the widespread adoption of this technology.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
PHOSPHOLIPASES  
dc.subject
ENZYMES  
dc.subject
FERMENTATION  
dc.subject
OIL  
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación  
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Use of phospholipase enzymes to reduce the environmental impact of traditional chemical processes  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2024-11-27T09:11:53Z  
dc.journal.volume
1  
dc.journal.pagination
387-395  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Marchisio, Fiorela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Paoletti, Luciana Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Val, Diego Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cerminati, Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castelli, Maria Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Menzella, Hugo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/B978-0-443-15313-6.00010-7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/chapter/edited-volume/abs/pii/B9780443153136000107  
dc.conicet.paginas
395  
dc.source.titulo
Phospholipases in Physiology and Pathology