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dc.contributor.author
Ortega, Leonel Maximilano  
dc.contributor.author
Dinolfo, María Inés  
dc.contributor.author
Astoreca, Andrea Luciana  
dc.contributor.author
Alberione, Enrique Javier  
dc.contributor.author
Stenglein, Sebastian Alberto  
dc.contributor.author
Alconada Magliano, Teresa Maria  
dc.date.available
2017-11-06T22:55:08Z  
dc.date.issued
2015-12  
dc.identifier.citation
Ortega, Leonel Maximilano; Dinolfo, María Inés; Astoreca, Andrea Luciana; Alberione, Enrique Javier; Stenglein, Sebastian Alberto; et al.; Molecular and mycotoxin characterization of Fusarium graminearum isolates obtained from wheat at a single field in Argentina; Springer Heidelberg; Mycological Progress; 15; 1; 12-2015; 1-8  
dc.identifier.issn
1617-416X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/27693  
dc.description.abstract
Fusarium graminearum is the primary causal agent of Fusarium head blight of wheat in Argentina. This disease affects yield losses and quality of grains, reducing the wheat end-use, also causing mycotoxin contamination. In this study, the genetic variability and deoxynivalenol (DON) potential/production of F. graminearum sensu stricto (s.s.) isolates obtained from wheat samples of the 2009, 2010, and 2011 growing seasons from a single location in Argentina were evaluated. The genetic variability detected using inter-simple sequence repeat (ISSR) was analyzed in relation to the in vitro deoxynivalenol production, the main monitored and quantified mycotoxin according to the current regulations for the international marketing of cereals. Of the 68 F. graminearum s.s. isolates obtained in this study, 95 % showed a different banding pattern with ISSR molecular markers and a high variability was detected within the population. However, no clustering was found in relation with year or DON production. All isolates amplify for the DON-related gene and a high variability in DON production was observed among the isolates, with production values between non-producers and 1741 μg/g. The results suggest that the F. graminearum s.s. population varies significantly in both genetic structure and toxin production in a limited sampled area.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Heidelberg  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Deoxynivalenol  
dc.subject
Fusarium Graminearum  
dc.subject
Genetic Variability  
dc.subject
Wheat  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Molecular and mycotoxin characterization of Fusarium graminearum isolates obtained from wheat at a single field in Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-10-11T17:42:50Z  
dc.identifier.eissn
1861-8952  
dc.journal.volume
15  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Heidelberg  
dc.description.fil
Fil: Ortega, Leonel Maximilano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dinolfo, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Astoreca, Andrea Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alberione, Enrique Javier. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigaciones Agropecuarias. Instituto de Patología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stenglein, Sebastian Alberto. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alconada Magliano, Teresa Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Mycological Progress  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11557-015-1147-7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s11557-015-1147-7