Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Toribio, Ezequiel
dc.contributor.author
Correa, María Jimena
dc.contributor.author
Medici, Sandra Karina
dc.contributor.author
Ferrero, Cristina
dc.contributor.author
Arp, Carlos Gabriel
dc.date.available
2025-11-17T10:20:00Z
dc.date.issued
2024-10
dc.identifier.citation
Toribio, Ezequiel; Correa, María Jimena; Medici, Sandra Karina; Ferrero, Cristina; Arp, Carlos Gabriel; Characterising cricket flour from Gryllus assimilis: an alternative source of nutrients for sustainability; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 59; 10; 10-2024; 7509-7516
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/275727
dc.description.abstract
A trend to study entomological options as food is turning the practice of entomophagy into a novelresearch field in search for sustainable and accessible sources of nutrients. In this work, cricket (Gryllusassimilis) was processed into flour (CF), and then extracted using different solvents to obtain oils and defatted flours. The repeatability of CF obtention, its nutritional profile, and some of its physicochemical properties were studied. Results showed repeatability with a 28% mass yield for CF production. The CF presented adequate amino acid, mineral, and fatty acid profiles, a high content of dietary fibre, and low available carbohydrates, thus being considered a suitable alternative for inclusion in healthy human diets.Using data obtained from the total nitrogen content, the amino acid profile, and the total dietary fibre determinations, the CF protein digestibility was estimated at 67.4%. Based on experimental data, a mean nitrogen-to-protein conversion factor of 5.76 was calculated for a G. assimilis meal. The study showed that nutritional cricket flour and derivatives can be obtained using non-sophisticated methods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Amino acid score
dc.subject
Cricket flour
dc.subject
Fatty acid composition
dc.subject
Mineral profile
dc.subject
Nitrogen-to-protein conversion factor
dc.subject
Techno-functional properties
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterising cricket flour from Gryllus assimilis: an alternative source of nutrients for sustainability
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-11-06T16:00:18Z
dc.journal.volume
59
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
7509-7516
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Toribio, Ezequiel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Correa, María Jimena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medici, Sandra Karina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones En Produccion, Sanidad y Ambiente.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Arp, Carlos Gabriel. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.17503
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.17503
Archivos asociados