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dc.contributor.author
Di Marco Pellegrini, Natalia Indira  
dc.contributor.author
Iriarte, Hebe Jorgelina  
dc.contributor.author
Colocho, Florencia Amancay  
dc.contributor.author
Maier, Martin  
dc.contributor.author
Pungitore, Carlos Rodolfo  
dc.contributor.author
Lucero Estrada, Cecilia Stella Marys  
dc.date.available
2025-11-07T12:13:23Z  
dc.date.issued
2025-08  
dc.identifier.citation
Di Marco Pellegrini, Natalia Indira; Iriarte, Hebe Jorgelina; Colocho, Florencia Amancay; Maier, Martin; Pungitore, Carlos Rodolfo; et al.; Biofilm formation of Yersinia enterocolitica and its response against GRAS compounds in meat juice; Oxford University Press; Letters in Applied Microbiology; 78; 9; 8-2025; 1-8  
dc.identifier.issn
1472-765X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/275128  
dc.description.abstract
Yersinia enterocolitica is a food-borne pathogen that causes yersiniosis, which primary sources are animal-originated foods. This work aimed to analyze the effect of fresh pork meat juice (MJ) on planktonic and biofilm growth of Y. enterocolitica strains and to investigate the activity of some GRAS food preservatives. Twenty-eight Y. enterocolitica strains were used to test growth and biofilm formation in MJ, trypticase soy broth supplemented with 0.25% of glucose (TSBG) alone and in combination with 50% MJ (TSBG: MJ). All strains grew in MJ but most of them to lesser extent than in TSBG. Although TSBG: MJ was the most favorable medium for biofilm formation, many strains were able to form biofilm in MJ. To determine GRAS compounds activity, one B1A and one B1B Y. enterocolitica strain were selected. In nutrient broth with MJ, acetic acid was the most effective compound with MIC of 0.78 mg ml−1, MBC of 3.14 mg ml−1 and BIC of 1.57 mg ml−1 for both strains; for B1A strain, BBC was 12.56 mg ml−1 and for B1B strain, it was 25.12 mg ml−1. Although not all strains exhibited the same ability to form biofilms in MJ, it reduces the susceptibility of Y. enterocolitica to GRAS compounds.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Oxford University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Yersinia enterocolitica  
dc.subject
Meat juice  
dc.subject
Biofilm  
dc.subject
GRAS  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Biofilm formation of Yersinia enterocolitica and its response against GRAS compounds in meat juice  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-11-06T14:20:38Z  
dc.journal.volume
78  
dc.journal.number
9  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Oxford  
dc.description.fil
Fil: Di Marco Pellegrini, Natalia Indira. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iriarte, Hebe Jorgelina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Área Microbiología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Colocho, Florencia Amancay. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Área Microbiología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maier, Martin. Eberhard Karls Universität Tübingen; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Pungitore, Carlos Rodolfo. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Departamento de Química. Área de Química Orgánica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Investigaciones en Tecnología Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lucero Estrada, Cecilia Stella Marys. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Área Microbiología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.journal.title
Letters in Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://academic.oup.com/lambio/advance-article/doi/10.1093/lambio/ovaf112/8238062  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1093/lambio/ovaf112