Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines
dc.contributor.author
Leal, Mariana
dc.contributor.author
Carrizo, Silvana Lorena
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana
dc.contributor.other
Máthé, Ákos
dc.contributor.other
Bandoni, Arnaldo Luis
dc.date.available
2025-11-06T12:08:47Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Isla, Maria Ines; Leal, Mariana; Carrizo, Silvana Lorena; Zampini, Iris Catiana; Baccharis tola Phil., B. boliviensis (Wedd.) Cabrera; Springer Nature Switzerland AG; 2; 2021; 107-118
dc.identifier.isbn
978-3-030-44928-5
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/275012
dc.description.abstract
The genus Baccharis, with approximately 500 species, is one of the largest genera of the family Asteraceae. Species of this genus are distributed mainly in the warm temperate and tropical regions of Brazil, Argentina, Colombia, Chile and Mexico. In Argentina, 96 species have been described. Baccharis tola and Baccharis boliviensis are used in traditional medicine, in Argentina. They are popularly known as “tola”, “tolilla”, “lejía” or “romerillo”. The occurrence and identification of flavonoids and terpenoids have been reported from these species. The scientific validation of its medicinal properties as antioxidants, anti-inflammatory and antibiotics/antifungal agents has been done. Some phytotherapeutic formulations for topical applications have been developed with the ethanolic extract of B. tola. Both B. boliviensis and B. tola seem to be promising species for regional development, in these countries, although farther studies are needed in order to elaborate the technology for its sustainable domestication and subsequent cultivation.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer Nature Switzerland AG
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Baccharis
dc.subject
Medicinal plant
dc.subject
Chemical composition
dc.subject
Functional properties
dc.subject.classification
Conservación de la Biodiversidad
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Baccharis tola Phil., B. boliviensis (Wedd.) Cabrera
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2022-09-23T10:07:37Z
dc.journal.volume
2
dc.journal.pagination
107-118
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Cham
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leal, Mariana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Carrizo, Silvana Lorena. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-62818-5_6
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-62818-5_6
dc.conicet.paginas
540
dc.source.titulo
Medicinal and Aromatic Plants of South America: Argentina, Chile and Uruguay
Archivos asociados