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dc.contributor.author
Pioli, Matías Alejandro
dc.contributor.author
Sandoval, Rita Ariadna
dc.contributor.author
Vázquez, María Elisa
dc.contributor.author
Acuña, Leonardo
dc.contributor.author
Nasser, Julio Rubén
dc.contributor.author
Vincent, Paula Andrea
dc.contributor.author
Slavutsky, Anibal Marcelo
dc.contributor.author
Corbalan, Natalia Soledad
dc.date.available
2025-11-06T11:37:57Z
dc.date.issued
2025-07
dc.identifier.citation
Pioli, Matías Alejandro; Sandoval, Rita Ariadna; Vázquez, María Elisa; Acuña, Leonardo; Nasser, Julio Rubén; et al.; Formulation, Characterization and Assessment of the Inhibitory Effect of Microencapsulated Microcin J25(G12Y); Springer; Food Biophysics; 20; 3; 7-2025; 1-14
dc.identifier.issn
1557-1858
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/275008
dc.description.abstract
This study aimed to evaluate the physicochemical properties and antimicrobial efficacy of the encapsulated microcin J25 variant G12Y [MccJ25(G12Y)] using brea gum (BG) as a carrier matrix via spray-drying. The encapsulation process yielded 67% (w/w), producing a fine, homogeneous, non-agglomerated powder with a Sauter mean diameter of 12.2 ± 0.5 μm, high encapsulation efficiency, and stability for at least 120 days at 4 °C or 25 °C. The powder exhibited low moisture content (7.55 ± 0.17%) and water activity (0.27 ± 0.03), ensuring physical stability. Sorption isotherms indicated pronounced moisture uptake above 0.55 aw, consistent with the hydrophilic nature of the matrix. GAB modeling outperformed BET (R2 > 0.90), supporting a thermodynamically favorable and exothermic water-sorption process. The identity and purity of the purified MccJ25(G12Y) peptide were confirmed using MALDI-TOF mass spectrometry. A monoisotopic mass of 2212 Da was experimentally determined for the first time, in full agreement with the theoretical mass increase expected from the glycineto-tyrosine substitution at position 12 of the parental MccJ25. In vitro antimicrobial assays against foodborne Gram-negative pathogens, including Salmonella, Escherichia, Shigella, and Enterobacter spp., showed effective concentrations ranging from 0.6 to 9.4 mg/mL. Efficacy was further confirmed in a ground beef model, where the treatment with 4 mg/g of the powder reduced Escherichia coli O157 (NCTC 12900) viability by approximately 4 log CFU/g in 72 h. Encapsulated MccJ25(G12Y) in brea gum presents a promising strategy for food biopreservation, offering a stable powder with extended antimicrobial functionality and demonstrated effectiveness in food systems.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOPRESERVATION
dc.subject
BREA GUM-ENCAPSULATED
dc.subject
MICROCIN J25(G12Y)
dc.subject
GRAM NEGATIVE FOODBORNE PATHOGENS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Formulation, Characterization and Assessment of the Inhibitory Effect of Microencapsulated Microcin J25(G12Y)
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-11-05T11:58:04Z
dc.journal.volume
20
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Alemania
dc.description.fil
Fil: Pioli, Matías Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Cs.naturales. Escuela de Biología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sandoval, Rita Ariadna. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Cs.naturales. Escuela de Biología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vázquez, María Elisa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Patología Experimental. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud. Instituto de Patología Experimental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Acuña, Leonardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Patología Experimental. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ciencias de la Salud. Instituto de Patología Experimental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nasser, Julio Rubén. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Cs.naturales. Escuela de Biología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vincent, Paula Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Slavutsky, Anibal Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta. Instituto de Investigaciones para la Industria Química. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Ingeniería. Instituto de Investigaciones para la Industria Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Corbalan, Natalia Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Salta; Argentina. Universidad Nacional de Salta. Facultad de Cs.naturales. Escuela de Biología; Argentina
dc.journal.title
Food Biophysics
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s11483-025-10003-w
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s11483-025-10003-w
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