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dc.contributor.author
Iraporda, Carolina  
dc.contributor.author
Rubel, Irene Albertina  
dc.contributor.author
Bengoa, Ana Agustina  
dc.contributor.author
Manrique, Guillermo Daniel  
dc.contributor.author
Garrote, Graciela Liliana  
dc.contributor.author
Abraham, Analia Graciela  
dc.date.available
2025-11-04T13:20:59Z  
dc.date.issued
2025-05  
dc.identifier.citation
Iraporda, Carolina; Rubel, Irene Albertina; Bengoa, Ana Agustina; Manrique, Guillermo Daniel; Garrote, Graciela Liliana; et al.; Lactic Acid Bacteria Strains Isolated from Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) Tubers as Potential Probiotic Candidates; Springer; Probiotics and Antimicrobial Proteins; 17; 4; 5-2025; 2522-2535  
dc.identifier.issn
1867-1306  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/274747  
dc.description.abstract
The search for probiotic candidates is an area that accompanies the world trend of development of novel probiotic strains and new products. In recent years, unconventional sources of potential probiotic bacteria have been studied. Furthermore, there has been an increasing interest in non-dairy and plant-based probiotic foods, currently being considered as a priority for the food industry. The aim of this study was to evaluate the probiotic potential of lactic acid bacteria (LAB) isolated from Jerusalem artichoke tubers. These strains were characterized by in vitro tests for their biochemical and probiotic properties and safety aspects. The results demonstrated that the LAB strains isolated exhibited a survival rate after acid exposure exceeding 90%, maintained viability above 88% under simulated gastrointestinal conditions, and the autoaggregation capacity ranged from 61 to 81%. Additionally, the strains showed no hemolytic activity and were sensitive to antibiotics. The isolates also downregulated the proinflammatory responses and showed antimicrobial activity against E. coli and B. cereus. The bacilli strains showed a high similarity with Lentilactobacillus kosonis and Lentilactobacillus curieae. Hence, these strains revealed potential probiotic in vitro characteristics that position them to be used in plant-based functional food. This strategic exploration of probiotic bacteria sourced from vegetables not only enhances the diversity of available strains—both taxonomically and functionally—but also fosters the development of sustainable, plant-based probiotic applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
JERUSALEM ARTICHOKE TUBERS  
dc.subject
PROBIOTIC PROPERTIES  
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA  
dc.subject
SAFETY  
dc.subject
JERUSALEM ARTICHOKE TUBERS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Lactic Acid Bacteria Strains Isolated from Jerusalem Artichoke (Helianthus tuberosus L.) Tubers as Potential Probiotic Candidates  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-10-29T12:19:35Z  
dc.identifier.eissn
1867-1314  
dc.journal.volume
17  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
2522-2535  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.description.fil
Fil: Iraporda, Carolina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rubel, Irene Albertina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bengoa, Ana Agustina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Manrique, Guillermo Daniel. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Departamento de Ingeniería Química. Núcleo de Investigación y Desarrollo de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Probiotics and Antimicrobial Proteins  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s12602-025-10594-3  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s12602-025-10594-3