Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Capítulo de Libro

Antioxidant Peptides from Hydrolysis of Whey Protein

Título del libro: Plant and Animal Proteins in Health and Disease Prevention

Vico, Ana PaulaIcon ; Bettiol, Marina del RosarioIcon ; Rossi, Yanina EstefaníaIcon ; Montenegro, Mariana AngélicaIcon
Otros responsables: Preedy, Victor R.
Fecha de publicación: 2025
Editorial: CRC Press - Taylor & Francis Group
ISBN: 9781003597926
Idioma: Inglés
Clasificación temática:
Otras Ciencias Biológicas

Resumen

Whey is an important source of nutrients, including soluble proteins, lactose, vitamins, minerals, and fat. Whey proteins have high nutritional quality and biological value and are rich in essential amino acids. These proteins are a source of bioactive peptides that are inactive within the original protein sequence. Bioactive peptides can be released during gastrointestinal digestion, microbial fermentation, and enzymatic hydrolysis, acquiring biological properties such as antihypertensive, antioxidant, antimicrobial, and immunomodulatory effects. Antioxidant peptides are of great interest because they can reduce the damage caused by oxidative stress and associated diseases such as diabetes mellitus, atherosclerosis, cancer, and coronary heart disease. In this chapter, we review recent advances in the use of whey proteins as a source of antioxidant peptides, their mechanisms of action in cells, generation methods, and encapsulation strategies for developing bioactive ingredients for functional foods.
Palabras clave: Bioactive peptides , Antioxidant capacity , Hydrolysates , Functional foods
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 789.6Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/274504
URL: https://www.taylorfrancis.com/chapters/edit/10.1201/9781003597926-15/antioxidant
URL: https://www.routledge.com/Plant-and-Animal-Proteins-in-Health-and-Disease-Preven
Colecciones
Capítulos de libros (IMITAB)
Capítulos de libros de INSTITUTO MULTIDISCIPLINARIO DE INVESTIGACIÓN Y TRANSFERENCIA AGROALIMENTARIA Y BIOTECNOLÓGICA
Citación
Vico, Ana Paula; Bettiol, Marina del Rosario; Rossi, Yanina Estefanía; Montenegro, Mariana Angélica; Antioxidant Peptides from Hydrolysis of Whey Protein; CRC Press - Taylor & Francis Group; 2025; 190-206
Compartir

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES