Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

A New Kinetic Model for Pectin Extraction from Grapefruit Peel Using Delayed Differential Equations

Montoro, Maria LauraIcon ; Pantano, Maria NadiaIcon ; Fernández Puchol, María CeciliaIcon ; Sardella, Maria FabianaIcon ; Rosales, Andres; Scaglia, Gustavo Juan EduardoIcon
Fecha de publicación: 06/2025
Editorial: MDPI
Revista: Processes
ISSN: 2227-9717
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Ingeniería de Procesos Químicos

Resumen

The objective of this study is to develop a kinetic model that incorporates timedelay mechanisms to describe the gradual release behavior of pectin. Three models were used: modified Peleg, logistic, and second-order linear with time delay (SOPDT), to represent the extraction kinetics of grapefruit peels at 60, 70, and 90 ◦C. Model fitting was performed using a hybrid methodology combining Monte Carlo simulations with genetic algorithms. The SOPDT model provided the best fit, with the lowest squared error values (J = 7.06 at 60 ◦C, 5.63 at 70 ◦C, and 8.71 at 90 ◦C), requiring only two parameters to represent the entire process. In contrast, the other models required six. The maximum pectin yield reached over 120% at 90 ◦C, compared to <80% at lower temperatures. These results demonstrate the potential of the SOPDT model for efficient process description and control.
Palabras clave: GRAPEFRUIT , PEELS , MATHEMATICAL MODEL , PECTIN , LOGISTIC MODEL
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.384Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution 2.5 Unported (CC BY 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/273614
URL: https://www.mdpi.com/2227-9717/13/6/1903
DOI: http://dx.doi.org/10.3390/pr13061903
Colecciones
Articulos(CCT - SAN JUAN)
Articulos de CENTRO CIENTIFICO TECNOLOGICO CONICET - SAN JUAN
Citación
Montoro, Maria Laura; Pantano, Maria Nadia; Fernández Puchol, María Cecilia; Sardella, Maria Fabiana; Rosales, Andres; et al.; A New Kinetic Model for Pectin Extraction from Grapefruit Peel Using Delayed Differential Equations; MDPI; Processes; 13; 6; 6-2025; 1-15
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES