Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cassan, Fabricio Dario
dc.contributor.author
Penna, Claudio
dc.contributor.author
Creus, Cecilia M.
dc.contributor.author
Radovancich, Débora
dc.contributor.author
García de Salamone, Inés
dc.contributor.author
Di Salvo, Luciana
dc.contributor.author
Mentel, Isabel
dc.contributor.author
Garcia, Julia
dc.contributor.author
Pasarello Mayans, María del Carmen
dc.contributor.author
Lett, Lina Analía Carola
dc.contributor.author
Puente, Mariana
dc.contributor.author
Correa, Olga Susana
dc.contributor.author
Punschke Valerio, Karina
dc.contributor.author
Massa, Rosana
dc.contributor.author
Catafesta, Melina
dc.contributor.author
Rossi, Alejandro
dc.contributor.author
Díaz, Marisa
dc.contributor.author
Righes, Silvia
dc.contributor.author
Carletti, Susana Margarita
dc.contributor.author
Rodríguez Cáceres, Enrique
dc.contributor.other
Cassan, Fabricio Dario
dc.contributor.other
Creus, Cecilia Mónica
dc.contributor.other
Okon, Yaacov
dc.date.available
2025-10-16T13:19:29Z
dc.date.issued
2015
dc.identifier.citation
Cassan, Fabricio Dario; Penna, Claudio; Creus, Cecilia M. ; Radovancich, Débora; García de Salamone, Inés; et al.; Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols; Springer; 1; 1; 2015; 487-499
dc.identifier.isbn
978-3-319-06541-0
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/273596
dc.description.abstract
Azospirillum has been one of the most studied genera of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) worldwide over the past 50 years. The use of these microorganisms in agriculture practices has been adopted due to their ability to associate in rhizospheric, epiphytic, or endophytic ways with roots and promote whole plant growth or crop productivity. The biological treatment of seeds (inoculation) in more than a hundred species of economic or ecological interest has become a common practice in many countries. In Argentina, the Az39 strain of Azospirillum brasilense, belonging to the Culture Collection of the Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMYZA) of INTA Castelar, was selected in the 1980s after an intensive program to isolate and identify microorganisms for agriculture, according to their agronomic behavior. Since then, its ability to cover the premise for which it was selected has determined that Az39 is largely adopted by inoculant companies in Argentina with the aim of producing biological products for the treatment of several crops. In this chapter, those methods developed and standardized by the network Red de Control de Calidad de Inoculantes (REDCAI) of the Asociación Argentina de Microbiología (AAM) have been adapted as a guide for the quantification of Azospirillum spp. and the detection of contaminating microorganisms in biological products, as two of the most basic and important quality control parameters of inoculants.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Azospirillum
dc.subject
PGPR
dc.subject
rhizobacteria
dc.subject
plant growth promotion
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2025-10-13T13:53:35Z
dc.journal.volume
1
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
487-499
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Cassan, Fabricio Dario. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Penna, Claudio. Stoller Biociencias SRL; Argentina
dc.description.fil
Fil: Creus, Cecilia M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Agencia de Extensión Rural Balcarce; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Radovancich, Débora. Laboratorio de Especialidades Medicinales Formosa SA; Argentina
dc.description.fil
Fil: García de Salamone, Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Di Salvo, Luciana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mentel, Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garcia, Julia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pasarello Mayans, María del Carmen. Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Lett, Lina Analía Carola. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina
dc.description.fil
Fil: Puente, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias Castelar; Argentina
dc.description.fil
Fil: Correa, Olga Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina
dc.description.fil
Fil: Punschke Valerio, Karina. Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca; Uruguay
dc.description.fil
Fil: Massa, Rosana. Stoller Biociencias SRL; Argentina
dc.description.fil
Fil: Catafesta, Melina. NOVA S.A.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossi, Alejandro. Rizobacter Argentina S.A.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Díaz, Marisa. Rizobacter Argentina S.A.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Righes, Silvia. Marketing Agrícola S.R.L.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Carletti, Susana Margarita. Universidad Nacional de Luján; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Cáceres, Enrique. Plantec Laboratorio de Investigaciones Agronómicas; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-06542-7_27
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-06542-7_27
dc.conicet.paginas
512
dc.source.titulo
Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols
Archivos asociados