Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Cassan, Fabricio Dario  
dc.contributor.author
Penna, Claudio  
dc.contributor.author
Creus, Cecilia M.  
dc.contributor.author
Radovancich, Débora  
dc.contributor.author
García de Salamone, Inés  
dc.contributor.author
Di Salvo, Luciana  
dc.contributor.author
Mentel, Isabel  
dc.contributor.author
Garcia, Julia  
dc.contributor.author
Pasarello Mayans, María del Carmen  
dc.contributor.author
Lett, Lina Analía Carola  
dc.contributor.author
Puente, Mariana  
dc.contributor.author
Correa, Olga Susana  
dc.contributor.author
Punschke Valerio, Karina  
dc.contributor.author
Massa, Rosana  
dc.contributor.author
Catafesta, Melina  
dc.contributor.author
Rossi, Alejandro  
dc.contributor.author
Díaz, Marisa  
dc.contributor.author
Righes, Silvia  
dc.contributor.author
Carletti, Susana Margarita  
dc.contributor.author
Rodríguez Cáceres, Enrique  
dc.contributor.other
Cassan, Fabricio Dario  
dc.contributor.other
Creus, Cecilia Mónica  
dc.contributor.other
Okon, Yaacov  
dc.date.available
2025-10-16T13:19:29Z  
dc.date.issued
2015  
dc.identifier.citation
Cassan, Fabricio Dario; Penna, Claudio; Creus, Cecilia M. ; Radovancich, Débora; García de Salamone, Inés; et al.; Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols; Springer; 1; 1; 2015; 487-499  
dc.identifier.isbn
978-3-319-06541-0  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/273596  
dc.description.abstract
Azospirillum has been one of the most studied genera of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) worldwide over the past 50 years. The use of these microorganisms in agriculture practices has been adopted due to their ability to associate in rhizospheric, epiphytic, or endophytic ways with roots and promote whole plant growth or crop productivity. The biological treatment of seeds (inoculation) in more than a hundred species of economic or ecological interest has become a common practice in many countries. In Argentina, the Az39 strain of Azospirillum brasilense, belonging to the Culture Collection of the Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola (IMYZA) of INTA Castelar, was selected in the 1980s after an intensive program to isolate and identify microorganisms for agriculture, according to their agronomic behavior. Since then, its ability to cover the premise for which it was selected has determined that Az39 is largely adopted by inoculant companies in Argentina with the aim of producing biological products for the treatment of several crops. In this chapter, those methods developed and standardized by the network Red de Control de Calidad de Inoculantes (REDCAI) of the Asociación Argentina de Microbiología (AAM) have been adapted as a guide for the quantification of Azospirillum spp. and the detection of contaminating microorganisms in biological products, as two of the most basic and important quality control parameters of inoculants.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Azospirillum  
dc.subject
PGPR  
dc.subject
rhizobacteria  
dc.subject
plant growth promotion  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Inoculants containing Azospirillum spp. En: Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2025-10-13T13:53:35Z  
dc.journal.volume
1  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
487-499  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Cassan, Fabricio Dario. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones Agrobiotecnológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Penna, Claudio. Stoller Biociencias SRL; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Creus, Cecilia M.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Agencia de Extensión Rural Balcarce; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Radovancich, Débora. Laboratorio de Especialidades Medicinales Formosa SA; Argentina  
dc.description.fil
Fil: García de Salamone, Inés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Di Salvo, Luciana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mentel, Isabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Planta Piloto de Procesos Industriales Microbiológicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Julia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas. Instituto de Microbiología y Zoología Agrícola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pasarello Mayans, María del Carmen. Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Lett, Lina Analía Carola. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puente, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Nacional de Investigaciones Agropecuarias Castelar; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa, Olga Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Microbiología Agrícola; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Punschke Valerio, Karina. Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca; Uruguay  
dc.description.fil
Fil: Massa, Rosana. Stoller Biociencias SRL; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Catafesta, Melina. NOVA S.A.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossi, Alejandro. Rizobacter Argentina S.A.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Díaz, Marisa. Rizobacter Argentina S.A.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Righes, Silvia. Marketing Agrícola S.R.L.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carletti, Susana Margarita. Universidad Nacional de Luján; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez Cáceres, Enrique. Plantec Laboratorio de Investigaciones Agronómicas; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-06542-7_27  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-06542-7_27  
dc.conicet.paginas
512  
dc.source.titulo
Handbook for Azospirillum: Technical issues and Protocols