Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Montenegro, Luciano Federico  
dc.contributor.author
Pérez, Carolina Daiana  
dc.contributor.author
Rossetti, Luciana  
dc.contributor.author
Cunzolo, Sebastian Abel  
dc.contributor.author
Rizzo, Sergio Anibal  
dc.contributor.author
Descalzo, Adriana Maria  
dc.date.available
2025-10-06T11:49:43Z  
dc.date.issued
2025-02  
dc.identifier.citation
Montenegro, Luciano Federico; Pérez, Carolina Daiana; Rossetti, Luciana; Cunzolo, Sebastian Abel; Rizzo, Sergio Anibal; et al.; The pasture system improves natural antioxidants and functional lipids while reducing lipid peroxidation in Ctenopharyngodon idella (grass carp) burgers during storage; Elsevier; Food Chemistry; 464; 2-2025; 1-12  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/272839  
dc.description.abstract
C. idella burgers made from a pasture-based system provide a natural method for producing high-quality fish products, resulting in meat enriched with polyunsaturated fatty acids, particularly EPA and DHA, as well as fat-soluble vitamins and antioxidants. In this study, C. idella meat burgers were made from two types of diets: pasture-based (PS) and grain-based (GS). A total of 36 burgers were stored in plastic trays (three burgers per tray; 12 trays per group), in a refrigeration chamber at 4 °C ± 0.1 °C for 120 h to conduct a shelf-life experiment comparing the meats. Initial fatty acid profile and nutritional composition were determined at 0 h. Additionally, fat-soluble vitamins, antioxidants, TBA, and FRAP were measured at 0, 24, 48, 72, 96, and 120 h. PS burgers exhibited higher concentrations of n-3 LC-PUFAs, vitamins, antioxidants, except for gamma-tocopherol, and FRAP than GS burgers (P < 0.05), while GS burgers had higher TBA and γ-tocopherol (P < 0.05). Both burgers experienced vitamin reduction during storage, with PS burgers maintaining higher concentrations. Vitamin decline correlated with increased oxidation (TBA) in both burger types. These results suggest that pasture-fed burgers have longer shelf life than GS burgers due to reduced oxidation and enhanced stability of bioactive compounds.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FISH BURGER  
dc.subject
SHELF LIFE  
dc.subject
FISH MEAT  
dc.subject
BIOACTIVE COMPOUNDS  
dc.subject
LIPID PEROXIDATION  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
The pasture system improves natural antioxidants and functional lipids while reducing lipid peroxidation in Ctenopharyngodon idella (grass carp) burgers during storage  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-09-29T13:25:28Z  
dc.journal.volume
464  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Luciano Federico. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pérez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cunzolo, Sebastian Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Area de Bioquímica y Nutricion; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rizzo, Sergio Anibal. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Area de Bioquímica y Nutricion; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Descalzo, Adriana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Area de Bioquímica y Nutricion; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814624035167  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.141866