Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Campos, S.
dc.contributor.author
Keller, L.
dc.contributor.author
Cavaglieri, Lilia Reneé
dc.contributor.author
Krüger, C.
dc.contributor.author
Fernandez Juri, Maria Guillermina
dc.contributor.author
Dalcero, Ana Maria
dc.contributor.author
Magnoli, Carina Elizabeth
dc.contributor.author
Rosa, C.
dc.date.available
2025-10-06T11:35:20Z
dc.date.issued
2009-12
dc.identifier.citation
Campos, S.; Keller, L.; Cavaglieri, Lilia Reneé; Krüger, C.; Fernandez Juri, Maria Guillermina; et al.; Aflatoxigenic fungi and aflatoxin B1 in commercial pet food in Brazil; Wangenigen Academic Publishers; World Mycotoxin Journal; 2; 1; 12-2009; 85-90
dc.identifier.issn
1875-0796
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/272815
dc.description.abstract
The aims of this study were to determine the aflatoxigenic mycoflora and the incidence of aflatoxin B1 in commercial samples of ready dog food. This in turn demonstrated the ability of the Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus strains to produce aflatoxin B1. 180 samples (standard, premium and super premium) were collected. Aspergillus was the prevalent genera followed by Penicillium and Fusarium. A. flavus and A. parasiticus were the prevalent species. All A. flavus and A. parasiticus strains from super premium samples were able to produce aflatoxin B1, whereas toxigenic strains isolated from standard and premium samples varied from 80 to 100%. A high percentage of ready pet food contaminated by toxigenic species from section Flavi was found and aflatoxin B1 levels were detected. The fungal counts from the three kinds of feed did not exceed the proposed value (1×104 cfu/g) and none of the samples exceeded the aflatoxin B1 recommended level (20 ng/g). The presence of A. flavus and A. parasiticus with aflatoxigenic ability could be a potential risk for production of AFB1 in feedstuffs when environmental storage conditions are not adequate.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wangenigen Academic Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ASPERGILLUS
dc.subject
FOOD
dc.subject
MYCOFLORA
dc.subject
AFLATOXINS
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Aflatoxigenic fungi and aflatoxin B1 in commercial pet food in Brazil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-10-03T14:43:50Z
dc.journal.volume
2
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
85-90
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Inglaterra
dc.description.fil
Fil: Campos, S.. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; Brasil
dc.description.fil
Fil: Keller, L.. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; Brasil
dc.description.fil
Fil: Cavaglieri, Lilia Reneé. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Krüger, C.. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; Brasil
dc.description.fil
Fil: Fernandez Juri, Maria Guillermina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dalcero, Ana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Magnoli, Carina Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rosa, C.. Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro; Brasil
dc.journal.title
World Mycotoxin Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://brill.com/view/journals/wmj/2/1/article-p85_85.xml
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3920/WMJ2008.1020
Archivos asociados