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dc.contributor.author
Fontanini, Josefina Magdalena  
dc.contributor.author
Origone, Andrea Cecilia  
dc.contributor.author
Sangorrin, Marcela Paula  
dc.contributor.author
Maturano, Ramona del Carmen  
dc.contributor.author
Lopes, Christian Ariel  
dc.contributor.author
Rodríguez, María Eugenia  
dc.date.available
2025-10-03T14:26:38Z  
dc.date.issued
2025-01  
dc.identifier.citation
Fontanini, Josefina Magdalena; Origone, Andrea Cecilia; Sangorrin, Marcela Paula; Maturano, Ramona del Carmen; Lopes, Christian Ariel; et al.; The Production of an Economical Culture Medium from Apple Pomace for the Propagation of Non-Conventional Cidermaking Yeast Starters; MDPI; Fermentation; 11; 1; 1-2025; 1-20  
dc.identifier.issn
2311-5637  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/272753  
dc.description.abstract
The aim of the present study was to evaluate the use of different chemicaltreatments of apple pomace in order to produce an economical culture medium for thepropagation of two non-conventional yeast strains. An experimental design approach wasused for the optimization of the hydrolysis conditions of apple pomace. Both acid andalkaline treatment conditions were tested. The optimal hydrolysis conditions to disruptthe pomace lignocellulosic structure were 1% w/v of H3PO4, 121 ◦C, and 40 min for acidtreatment, while 6% w/v of NH4OH, 20 ◦C, and 2 h were optimal for the alkaline condition.Saccharomyces uvarum NPCC 1420 and Saccharomyces eubayanus NPCC 1292 yeasts were ableto grow in the liquid fraction obtained from both acid and alkaline treatments. However,the medium with the acid treatment was found to be more suitable for yeast growth,showing, for both strains, higher μmax and biomass production and lower td and λ thanthat observed for the medium with the alkaline treatment. According to the growthparameter analysis for both strains, the acid treatment was selected for further studies.By taking advantage of this agroindustrial by-product, a circular economy approach ispromoted, reducing environmental impact and fostering sustainable development.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
lignocellulosic wastes  
dc.subject
cider  
dc.subject
acid treatment  
dc.subject
alkaline treatment  
dc.subject
culture medium  
dc.subject
biomass propagation  
dc.subject
yeast strains  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
The Production of an Economical Culture Medium from Apple Pomace for the Propagation of Non-Conventional Cidermaking Yeast Starters  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-10-03T13:37:29Z  
dc.journal.volume
11  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-20  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Fontanini, Josefina Magdalena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Origone, Andrea Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sangorrin, Marcela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maturano, Ramona del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lopes, Christian Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.journal.title
Fermentation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2311-5637/11/1/33  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/fermentation11010033