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dc.contributor.author
Palacio, Maria Ines  
dc.contributor.author
Juliarena, Marcela Alicia  
dc.contributor.author
Conti, Juan Pablo  
dc.contributor.author
Etcheverría, Analía Inés  
dc.contributor.author
Pena, Miguel Angel  
dc.contributor.author
Vargas, Micaela  
dc.contributor.author
Ruiz, María Julia  
dc.date.available
2025-10-01T13:19:39Z  
dc.date.issued
2025-08  
dc.identifier.citation
Palacio, Maria Ines; Juliarena, Marcela Alicia; Conti, Juan Pablo; Etcheverría, Analía Inés; Pena, Miguel Angel; et al.; Application of Lactiplantibacillus plantarum LP5 in vacuum-packaged cooked ham as a bioprotective culture; De Gruyter; Open Agriculture; 10; 1; 8-2025; 1-12  
dc.identifier.issn
1874-3315  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/272455  
dc.description.abstract
The objective of this study was to evaluate the viability of a potentially protective culture of L. plantarum LP5 in vacuum-packed cooked ham (CH) and the modifications in the sensory and physicochemical characteristics of the product. The study was conducted in triplicate for each treatment (control cooked ham [CCH] and treated cooked ham [TCH]), analysed on days 0, 28, 42, and 84. TCH samples were treated with the protective culture at concentrations approximately 8 log10 CFU/mL per sample by surface spraying. During the product’s shelf life, pH, hardness, colour, and microbial composition were evaluated. The pH values in TCH and CCH presented final values like those of samples treated with bioprotective cultures. An increase in hardness was observed during the shelf life of both samples. At the end of shelf life, the TCH presented lower luminosity and greater redness than the CCH. Microbiological analysis showed the absence of Listeria, Salmonella, and Escherichia coli O157:H7. No sulphite-reducing anaerobes or coagulasepositive Staphylococcus were observed in any sample. In both groups, yeast counts at 28 days of study exceeded the limit permitted by the Argentine Food Code but were lower in the TCH group. L. plantarum LP5 remained viable until the end of the study. Sensory analysis showed no differences between groups. The development of a CH supplemented with beneficial microorganisms and biopreservatives without altering its organoleptic characteristics represents a potential alternative for obtaining healthier foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
De Gruyter  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
COOKED HAM  
dc.subject
BIOPRESERVATION  
dc.subject
MICROBIOLOGY QUALITY  
dc.subject
ORGANOLEPTIC QUALITY  
dc.subject
PHYSICOCHEMICAL QUALITY  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Application of Lactiplantibacillus plantarum LP5 in vacuum-packaged cooked ham as a bioprotective culture  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-09-30T11:19:44Z  
dc.journal.volume
10  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Emiratos Árabes Unidos  
dc.description.fil
Fil: Palacio, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Juliarena, Marcela Alicia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Conti, Juan Pablo. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Etcheverría, Analía Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pena, Miguel Angel. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vargas, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ruiz, María Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina  
dc.journal.title
Open Agriculture  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.degruyterbrill.com/document/doi/10.1515/opag-2025-0460/html  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1515/opag-2025-0460