Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Usseglio, Virginia Lara
dc.contributor.author
Pizzolitto, Romina Paola
dc.contributor.author
Rodriguez, Carolina
dc.contributor.author
Zunino, María Paula
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto
dc.contributor.author
Areco, Vanessa Andrea
dc.contributor.author
Dambolena, José Sebastián
dc.date.available
2017-10-25T16:56:39Z
dc.date.issued
2017-08
dc.identifier.citation
Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Rodriguez, Carolina; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto; et al.; Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais; Elsevier; Journal Of Stored Products Research; 73; 8-2017; 109-114
dc.identifier.issn
0022-474X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/27082
dc.description.abstract
Maize kernels are exposed to Sitophilus zeamais attack and Fusarium verticillioides infestation duringstorage, which can result in product deterioration and economic losses. The objective of this study was toevaluate the involvement of the Volatile Organic Compounds (VOCs) emitted by the fungi-corn system ingrain-insect interactions. Volatiles emitted by healthy maize kernels were different from those emittedby fungal infected kernels, with the latter being enriched by alcohols, ketones and sesquiterpenes, whichwere considered early indicators of fungal contamination. The results demonstrated that the kernelsexposed to the fungal VOCs and their pure compounds (1-octen-3-ol and 3-octanol) were less attractiveand less damaged by S. zeamais than controls. In addition to compound adsorption, other processes mayhave caused the protective effect of exposed kernels against insect damage. This is the first contributionof the role of the fungal volatiles on the behavior of S. zeamais, and could provide an importantcontribution to the conservation of stored grains and pest management and an early indicator of fungalcontamination.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Maize
dc.subject
Sitophilus Zeamais
dc.subject
Fusarium Verticillioides
dc.subject
Sesquiterpenes
dc.title
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-10-10T18:34:25Z
dc.journal.volume
73
dc.journal.pagination
109-114
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Areco, Vanessa Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal Of Stored Products Research
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jspr.2017.08.001
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022474X17302631
Archivos asociados