Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Usseglio, Virginia Lara  
dc.contributor.author
Pizzolitto, Romina Paola  
dc.contributor.author
Rodriguez, Carolina  
dc.contributor.author
Zunino, María Paula  
dc.contributor.author
Zygadlo, Julio Alberto  
dc.contributor.author
Areco, Vanessa Andrea  
dc.contributor.author
Dambolena, José Sebastián  
dc.date.available
2017-10-25T16:56:39Z  
dc.date.issued
2017-08  
dc.identifier.citation
Usseglio, Virginia Lara; Pizzolitto, Romina Paola; Rodriguez, Carolina; Zunino, María Paula; Zygadlo, Julio Alberto; et al.; Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais; Elsevier; Journal Of Stored Products Research; 73; 8-2017; 109-114  
dc.identifier.issn
0022-474X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/27082  
dc.description.abstract
Maize kernels are exposed to Sitophilus zeamais attack and Fusarium verticillioides infestation duringstorage, which can result in product deterioration and economic losses. The objective of this study was toevaluate the involvement of the Volatile Organic Compounds (VOCs) emitted by the fungi-corn system ingrain-insect interactions. Volatiles emitted by healthy maize kernels were different from those emittedby fungal infected kernels, with the latter being enriched by alcohols, ketones and sesquiterpenes, whichwere considered early indicators of fungal contamination. The results demonstrated that the kernelsexposed to the fungal VOCs and their pure compounds (1-octen-3-ol and 3-octanol) were less attractiveand less damaged by S. zeamais than controls. In addition to compound adsorption, other processes mayhave caused the protective effect of exposed kernels against insect damage. This is the first contributionof the role of the fungal volatiles on the behavior of S. zeamais, and could provide an importantcontribution to the conservation of stored grains and pest management and an early indicator of fungalcontamination.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Maize  
dc.subject
Sitophilus Zeamais  
dc.subject
Fusarium Verticillioides  
dc.subject
Sesquiterpenes  
dc.title
Volatile organic compounds from the interaction between Fusarium verticillioides and maize kernels as a natural repellents of Sitophilus zeamais  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-10-10T18:34:25Z  
dc.journal.volume
73  
dc.journal.pagination
109-114  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Usseglio, Virginia Lara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pizzolitto, Romina Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rodriguez, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zunino, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zygadlo, Julio Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Areco, Vanessa Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dambolena, José Sebastián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto de Ciencias y Tecnología de los Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Journal Of Stored Products Research  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.jspr.2017.08.001  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022474X17302631