Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lopez, Olivia Valeria  
dc.contributor.author
Castillo, Luciana Andrea  
dc.contributor.author
Barbosa, Silvia Elena  
dc.contributor.author
Villar, Marcelo Armando  
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.date.available
2017-10-25T13:56:24Z  
dc.date.issued
2016-05-31  
dc.identifier.citation
Lopez, Olivia Valeria; Castillo, Luciana Andrea; Barbosa, Silvia Elena; Villar, Marcelo Armando; Garcia, Maria Alejandra; Processing–properties–applications relationship of nanocomposites based on thermoplastic corn starch and talc; Wiley; Polymer Composites; 31-5-2016; 1-8  
dc.identifier.issn
0272-8397  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/27059  
dc.description.abstract
Films based on thermoplastic corn starch (TPS) and talc nanoparticles were developed by melt mixing and thermo-compression. Films structure, optical and barrier properties, as well as thermal stability and water sorption behavior were studied. TPS structure resulted homogeneous and smooth. Talc laminar morphology and thermo-compression induced particle preferential orientation within the matrix. Good particle distribution and talc-TPS adhesion were evidenced. Nanometric thickness of mineral particles allowed obtaining translucent composite films, without significant color variation of TPS films. Talc addition at concentrations higher than 3% w/w led to an improvement on TPS barrier properties against water vapor and oxygen. It was also demonstrated that talc decreased water uptake of TPS films exposed to ambient conditions with relative humidity higher than 40%. In conclusion, films based on TPS and talc nanoparticles could be an alternative to develop biodegradable packages for food products with suitable final properties.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Processing Properties  
dc.subject
Nanocomposites  
dc.subject
Thermoplastic Corn Starch  
dc.subject
Talc Nanoparticles  
dc.subject
Applications Relationship  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Processing–properties–applications relationship of nanocomposites based on thermoplastic corn starch and talc  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-10-09T16:42:17Z  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Hoboken  
dc.description.fil
Fil: Lopez, Olivia Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castillo, Luciana Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barbosa, Silvia Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Villar, Marcelo Armando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.journal.title
Polymer Composites  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pc.24073/abstract  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/pc.24073