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dc.contributor.author
Bosio, Valeria Elizabeth  
dc.contributor.author
Machain, Victoria Alejandra  
dc.contributor.author
Gómez López, Azucena del Rosario  
dc.contributor.author
Perez de Berti, Ignacio Omar  
dc.contributor.author
Marchetti, Sergio Gustavo  
dc.contributor.author
Mechetti, Magdalena  
dc.contributor.author
Castro, Guillermo Raul  
dc.date.available
2025-09-08T10:06:23Z  
dc.date.issued
2012-03  
dc.identifier.citation
Bosio, Valeria Elizabeth; Machain, Victoria Alejandra; Gómez López, Azucena del Rosario; Perez de Berti, Ignacio Omar; Marchetti, Sergio Gustavo; et al.; Binding and Encapsulation of Doxorubicin on Smart Pectin Hydrogels for Oral Delivery; Humana Press; Applied Biochemistry And Biotechnology; 167; 5; 3-2012; 1365-1376  
dc.identifier.issn
0273-2289  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/270464  
dc.description.abstract
Pectins (Pec) of 33 to 74 % esterification degree (DE) were tested with doxorubicin (Dox), a very high toxic drug widely used in cancer therapies. Pec with 35 and 55 % DE were selected because of the Dox binding higher than. Pec microspheres of 35 and 55 % obtained by ionotropic gelation with Ca+2 have 88 and 66 % Dox loading capacity. Kinetic Dox release showed 80.0 and 15.0 % free drug from 35 and 55 % Pec formulations at pH 7.4, 25 ºC for 180 min respectively. Besides, Dox release decrease to 11 % in 55 % Pec microsphere formulation after one year storage at 4 ºC. FTIR analysis of Pec-Dox complex showed hipsochromic shifts for the C=O, N-H and C-C vibrational modes compared to Dox spectrum suggesting strong interaction between the drug cargo and the matrix. Rheological studies of Pec and Pec-dox samples flow behavior exhibited a shear-thinning nature. 55 % Pec showed higher viscosity than the viscosity for 35 % Pec in all range of temperatures analyzed, and decreased when the temperature is raised. Besides, Pec-Dox complexes have higher viscosity values than those of the corresponding Pec samples, and viscosity curves as function of shear rate for 35 % Pec- Dox are above the curves of 55 % Pec-Dox. In both cases, the results are confirming significant interaction between the cargo and the matrix, which also was established in viscoelastic dynamic analysis.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Humana Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Dxoxorrubicina  
dc.subject
hidrogeles  
dc.subject
liberacion controlada  
dc.subject
bopolimeros  
dc.subject.classification
Nano-materiales  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Binding and Encapsulation of Doxorubicin on Smart Pectin Hydrogels for Oral Delivery  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-09-04T12:31:21Z  
dc.journal.volume
167  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1365-1376  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Bosio, Valeria Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Machain, Victoria Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez López, Azucena del Rosario. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.exactas y Tecnología. Departamento de Física. Laboratorio de Física de Fluidos y Electrorreeologia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez de Berti, Ignacio Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Marchetti, Sergio Gustavo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas "Dr. Jorge J. Ronco". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Ciencias Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mechetti, Magdalena. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Cs.exactas y Tecnología. Departamento de Física. Laboratorio de Física de Fluidos y Electrorreeologia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castro, Guillermo Raul. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.journal.title
Applied Biochemistry And Biotechnology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://link.springer.com/article/10.1007/s12010-012-9641-8  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s12010-012-9641-8