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dc.contributor.author
Gimenez, Paola Alejandra
dc.contributor.author
Bergesse, Antonella Estefanía
dc.contributor.author
Camacho, Nahuel Matias
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian
dc.contributor.author
González, Agustín
dc.date.available
2025-09-08T09:48:04Z
dc.date.issued
2022
dc.identifier.citation
Chia Oil Microencapsulation by Spray Drying Using Modified Soy Protein as Wall Material; IV Conference Ia ValSe-Food CYTED y VII Symposium Chia-Link; La Plata y Jujuy; Argentina; 2022; 1-5
dc.identifier.issn
2673-9976
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/270457
dc.description.abstract
Chia seed is the richest vegetable source of polyunsaturated fatty acids. A diet rich in these fatty acids decreases the risk of many chronic non-communicable diseases. The incorporation of omega-3-rich oils in processed foods seems to be an efficient way to increase its consumption; however, when these are exposed to processing conditions, oxidation reactions occur. Microencapsulation technology is an alternative method to enhance lipid stability. The use of vegetable proteins as wall materials is being widely developed. The objective of the present work was to study the effect of the microencapsulation using chemically modified soy protein as wall material on chia oil oxidative stability. The crosslinking effect on soy protein with different concentrations of gallic and tannic acids was evaluated. Chia oil was incorporated into the dispersions using a high-speed homogenizer and the emulsions were dried by Spray-Drying. The microcapsule moisture content and water activity were around 2.96–5.86% and 0.17, respectively. The encapsulation efficiency was among 54–78%. The oxidative stability determined by the Rancimat analysis showed a positive correlation between the amount of cross-linking agent used and the induction time, reaching a maximum of 11.97 h. In a storage test, the peroxide value was markedly lower for those crosslinked microcapsules respect to pure SPI wall material after 90 days. The results demonstrated that use of these polyphenols as crosslinkers of the wall material exerts a positive effect in the protection of the chia oil derived from obtaining an optimized wall material and from the intrinsic antioxidant properties of these crosslinkers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
CHIA OIL
dc.subject
CROSSLINKING
dc.subject
MICROENCAPSULATION
dc.subject
POLYPHENOLS
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Chia Oil Microencapsulation by Spray Drying Using Modified Soy Protein as Wall Material
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2024-02-20T15:20:08Z
dc.journal.volume
17
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-5
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Paola Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergesse, Antonella Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2673-9976/17/1/10
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/blsf2022017010
dc.conicet.rol
Autor
dc.conicet.rol
Autor
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Autor
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Autor
dc.coverage
Internacional
dc.type.subtype
Conferencia
dc.description.nombreEvento
IV Conference Ia ValSe-Food CYTED y VII Symposium Chia-Link
dc.date.evento
2022-11-14
dc.description.ciudadEvento
La Plata y Jujuy
dc.description.paisEvento
Argentina
dc.type.publicacion
Journal
dc.description.institucionOrganizadora
Programa Iberoamericano de Ciencia y Tecnología para el Desarrollo
dc.source.revista
Biology and life sciences forum
dc.date.eventoHasta
2022-11-18
dc.type
Conferencia
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