Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Gimenez, Paola Alejandra  
dc.contributor.author
Bergesse, Antonella Estefanía  
dc.contributor.author
Camacho, Nahuel Matias  
dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel  
dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian  
dc.contributor.author
González, Agustín  
dc.date.available
2025-09-08T09:48:04Z  
dc.date.issued
2022  
dc.identifier.citation
Chia Oil Microencapsulation by Spray Drying Using Modified Soy Protein as Wall Material; IV Conference Ia ValSe-Food CYTED y VII Symposium Chia-Link; La Plata y Jujuy; Argentina; 2022; 1-5  
dc.identifier.issn
2673-9976  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/270457  
dc.description.abstract
Chia seed is the richest vegetable source of polyunsaturated fatty acids. A diet rich in these fatty acids decreases the risk of many chronic non-communicable diseases. The incorporation of omega-3-rich oils in processed foods seems to be an efficient way to increase its consumption; however, when these are exposed to processing conditions, oxidation reactions occur. Microencapsulation technology is an alternative method to enhance lipid stability. The use of vegetable proteins as wall materials is being widely developed. The objective of the present work was to study the effect of the microencapsulation using chemically modified soy protein as wall material on chia oil oxidative stability. The crosslinking effect on soy protein with different concentrations of gallic and tannic acids was evaluated. Chia oil was incorporated into the dispersions using a high-speed homogenizer and the emulsions were dried by Spray-Drying. The microcapsule moisture content and water activity were around 2.96–5.86% and 0.17, respectively. The encapsulation efficiency was among 54–78%. The oxidative stability determined by the Rancimat analysis showed a positive correlation between the amount of cross-linking agent used and the induction time, reaching a maximum of 11.97 h. In a storage test, the peroxide value was markedly lower for those crosslinked microcapsules respect to pure SPI wall material after 90 days. The results demonstrated that use of these polyphenols as crosslinkers of the wall material exerts a positive effect in the protection of the chia oil derived from obtaining an optimized wall material and from the intrinsic antioxidant properties of these crosslinkers.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
CHIA OIL  
dc.subject
CROSSLINKING  
dc.subject
MICROENCAPSULATION  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject.classification
Ingeniería de Procesos Químicos  
dc.subject.classification
Ingeniería Química  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.subject.classification
Nutrición, Dietética  
dc.subject.classification
Ciencias de la Salud  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Chia Oil Microencapsulation by Spray Drying Using Modified Soy Protein as Wall Material  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject  
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia  
dc.date.updated
2024-02-20T15:20:08Z  
dc.journal.volume
17  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-5  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Paola Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bergesse, Antonella Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Camacho, Nahuel Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2673-9976/17/1/10  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/blsf2022017010  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.conicet.rol
Autor  
dc.coverage
Internacional  
dc.type.subtype
Conferencia  
dc.description.nombreEvento
IV Conference Ia ValSe-Food CYTED y VII Symposium Chia-Link  
dc.date.evento
2022-11-14  
dc.description.ciudadEvento
La Plata y Jujuy  
dc.description.paisEvento
Argentina  
dc.type.publicacion
Journal  
dc.description.institucionOrganizadora
Programa Iberoamericano de Ciencia y Tecnología para el Desarrollo  
dc.source.revista
Biology and life sciences forum  
dc.date.eventoHasta
2022-11-18  
dc.type
Conferencia