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Datos de investigación

Potential stress related genes in Lactiplantibacillus plantarum

Autores: Zerbino, Antonella PaolaIcon ; Lannutti, LucasIcon ; Olguin, Nair TemisIcon
Publicador: Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
Fecha de depósito: 05/09/2025
Fecha de creación: 06/2023-03/2025
Clasificación temática:
Bioquímica y Biología Molecular

Resumen

In this study, we evaluated the expression of genes that may serve as markers of temperature- and ethanol-induced stress responses during the acclimation of Lactiplantibacillus plantarum strains of enological interest. The transcriptional responses of eight genes potentially related to stress adaptation were analyzed in two strains acclimated at 18□°C and 21□°C. Gene expression was assessed at the start (time zero) and after 48 hours of acclimation. Following acclimation, the cells were inoculated into sterile Pinot noir wine, and L-malic acid consumption was monitored over 19 days to determine whether acclimation temperature influenced cell survival and fermentation performance. Both strains exhibited similar L-malic acid consumption and survival patterns, although transcriptional responses varied depending on the temperature. Notably, gapB, glmS, and rfbB emerged as promising gene markers for future studies. These findings suggest that gene expression profiling of acclimated cells may support the selection of robust Lpb. plantarum strains for use as starter cultures in winemaking.

Información de Series

Real Time RT-qPCR data Cell survival and L-malic acid consumption
Palabras clave: lactic acid bacterial, malolactic fermentation, gene expression
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Identificador del recurso
URI: http://hdl.handle.net/11336/270401
Colecciones
Datos de Investigación(SEDE CENTRAL)
Datos de Investigación de SEDE CENTRAL
Citación
Zerbino, Antonella Paola; Lannutti, Lucas; Olguin, Nair Temis; (2025): Potential stress related genes in Lactiplantibacillus plantarum. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/270401
Condiciones de uso
Las buenas prácticas científicas esperan que se otorgue el crédito adecuado mediante una citación. Utilice un formato de citación y aplique estas normas de reutilización.
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Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
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