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Artículo

Chemical constituents, anti-inflammatory and antioxidant activities of bark extracts from Prunus tucumanensis Lillo

Bach, Sandra M.; Perotti, Marina Elvira; Merep, Ana Paola; Marcial, Guillermo EmilioIcon ; Grau, Alfredo; Attarian, Rodgoun; Av Gay, Yossef; Bach, Horacio; César Catalán
Fecha de publicación: 05/2013
Editorial: Taylor & Francis Ltd
Revista: Natural Product Research
ISSN: 1478-6419
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Ciencias de las Plantas, Botánica; Bioquímica y Biología Molecular

Resumen

The anti-inflammatory, antioxidant, antimicrobial and cytotoxic Activities of the hexane (HE), chloroform (CE) and methanol (ME) extracts obtained from the bark of Prunus tucumanensis Lillo were investigated. Both ME and CE extracts displayed a significant in vitro anti-inflammatory activity similar to dexamethasone and to a commercial formulation (Pygeum) used for the treatment of benign prostatic hyperplasia (BPH). ME exhibited powerful antioxidant (67.6% relative to BHT) and free radical scavenging (RC50¼5 ppm) activities, antimicrobial activities against Staphylococcus aureus and Mycobacterium smegmatis and did not show any cytotoxic effect on human-derived macrophage cells.Chemical analyses showed that (2 R,3 R)-3,5,7,30,50-pentahydroxyflavan,-sitosterol and -sitosterol-3-O--D-glucopyranoside (daucosterol) are relevant components of ME.
Palabras clave: PRUNUS TUCUMANENSIS , ACTIVIDAD ANTIINFLAMATORIA , ACTIVIDAD ANTIOXIDANTE , CITOTOXICIDAD
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info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/270104
DOI: http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2012.668693
Colecciones
Articulos(CERELA)
Articulos de CENTRO DE REFERENCIA PARA LACTOBACILOS (I)
Citación
Bach, Sandra M.; Perotti, Marina Elvira; Merep, Ana Paola; Marcial, Guillermo Emilio; Grau, Alfredo; et al.; Chemical constituents, anti-inflammatory and antioxidant activities of bark extracts from Prunus tucumanensis Lillo; Taylor & Francis Ltd; Natural Product Research; 27; 10; 5-2013; 916-919
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