Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Goñi, María Gabriela

dc.contributor.author
Roura, Sara Ines

dc.contributor.author
Ponce, Alejandra Graciela

dc.contributor.author
Moreira, Maria del Rosario

dc.contributor.other
Preedy, Victor R.
dc.date.available
2025-08-22T12:03:24Z
dc.date.issued
2016
dc.identifier.citation
Goñi, María Gabriela; Roura, Sara Ines; Ponce, Alejandra Graciela; Moreira, Maria del Rosario; Clove (Syzygium aromaticum) Oils; Elsevier; 2016; 349-357
dc.identifier.isbn
9780124166417
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/269579
dc.description.abstract
Clove essential oil (Syzygium aromaticum) has been used as a topical anesthetic and flavoring for years. It is known to have antimicrobial, anti-inflammatory and antioxidant activity, mostly related to its content in eugenol and other polyphenolic compounds. Recently, other uses of clove have arisen, like insect repellent or growing promoter agent. Clove essential oil has a controlling effect over native microflora and over pathogenic microorganisms as E. coli O157:H7. Clove has been successfully employed as a surface sanitizer agent in lettuce seeds, as a biopreservative in leafy green vegetables (both applied preharvest or postharvest). The application of clove in leafy vegetables also reduced peroxidase activity. Clove essential oil should be considered as viable alternative to chlorine as a sanitizer agent, due to its low toxicity and low environmental impact.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SAFETY
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
ORGANIC
dc.subject
GREENHOUSE
dc.subject.classification
Horticultura, Viticultura

dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca

dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS

dc.title
Clove (Syzygium aromaticum) Oils
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2025-08-21T12:54:11Z
dc.journal.pagination
349-357
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.description.fil
Fil: Goñi, María Gabriela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Roura, Sara Ines. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ponce, Alejandra Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moreira, Maria del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-416641-7.00039-0
dc.conicet.paginas
895
dc.source.titulo
Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety
Archivos asociados