Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Goñi, María Gabriela  
dc.contributor.author
Roura, Sara Ines  
dc.contributor.author
Ponce, Alejandra Graciela  
dc.contributor.author
Moreira, Maria del Rosario  
dc.contributor.other
Preedy, Victor R.  
dc.date.available
2025-08-22T12:03:24Z  
dc.date.issued
2016  
dc.identifier.citation
Goñi, María Gabriela; Roura, Sara Ines; Ponce, Alejandra Graciela; Moreira, Maria del Rosario; Clove (Syzygium aromaticum) Oils; Elsevier; 2016; 349-357  
dc.identifier.isbn
9780124166417  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/269579  
dc.description.abstract
Clove essential oil (Syzygium aromaticum) has been used as a topical anesthetic and flavoring for years. It is known to have antimicrobial, anti-inflammatory and antioxidant activity, mostly related to its content in eugenol and other polyphenolic compounds. Recently, other uses of clove have arisen, like insect repellent or growing promoter agent. Clove essential oil has a controlling effect over native microflora and over pathogenic microorganisms as E. coli O157:H7. Clove has been successfully employed as a surface sanitizer agent in lettuce seeds, as a biopreservative in leafy green vegetables (both applied preharvest or postharvest).  The application of clove in leafy vegetables also reduced peroxidase activity. Clove essential oil should be considered as viable alternative to chlorine as a sanitizer agent, due to its low toxicity and low environmental impact.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SAFETY  
dc.subject
ANTIOXIDANTS  
dc.subject
ORGANIC  
dc.subject
GREENHOUSE  
dc.subject.classification
Horticultura, Viticultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Clove (Syzygium aromaticum) Oils  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2025-08-21T12:54:11Z  
dc.journal.pagination
349-357  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Goñi, María Gabriela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Roura, Sara Ines. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ponce, Alejandra Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moreira, Maria del Rosario. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química. Grupo de Investigación en Ingeniería en Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-416641-7.00039-0  
dc.conicet.paginas
895  
dc.source.titulo
Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety