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dc.date.available
2025-08-19T12:35:16Z  
dc.identifier.citation
Fuentes, Giselle Magali; Iglesias, Azucena Elizabeth; Mitton, Giulia Angelica; Orallo, Dalila Elisabet; Chaparro, Mauro Alejandro Eduardo; Ramos, Facundo; Maggi, Matías Daniel; Ramirez, Cristina Lujan; Fuselli, Sandra Rosa; (2025): List of volatile organic compounds found for each variety of hops, MIC and MBC average values for all the extracts with each strain of P.larvae tested and Survival curves at 24, 48 and 72 hours of adult bees fed with three increasing concentrations of Bullion (B), Nugget (N), Victoria (V) and Cascade hop extracts. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/269284  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/269284  
dc.description.abstract
Paenibacillus larvae is the causative agent of American Foulbrood (AFB), a devastating disease that affects honey bee larvae. Plant-based antimicrobials that do not harm bees or hive products represent a natural alternative, particularly for diseases related to food provision such as AFB. This study aimed to evaluate the antibacterial properties of Humulus lupulus extracts against P. larvae and assess their toxicity on both honey bee larvae and adults. We investigated the antibacterial activity of hop extracts (Humulus lupulus L.) against P. larvae and analyzed their total polyphenol content, flavonoid levels, antioxidant activity, and volatile organic compounds across 24 Soxhlet-extracted samples. The extracts obtained using dichloromethane as a solvent exhibited the highest antimicrobial activity and showed no toxicity to adult bees or A. mellifera larvae. In these extracts, we identified a diverse array of volatile compounds with antibacterial properties, whose synergistic effects likely contributed to the enhanced antimicrobial efficacy observed.  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.title
List of volatile organic compounds found for each variety of hops, MIC and MBC average values for all the extracts with each strain of P.larvae tested and Survival curves at 24, 48 and 72 hours of adult bees fed with three increasing concentrations of Bullion (B), Nugget (N), Victoria (V) and Cascade hop extracts  
dc.type
dataset  
dc.date.updated
2025-08-19T09:21:26Z  
dc.description.fil
Fil: Fuentes, Giselle Magali. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Iglesias, Azucena Elizabeth. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mitton, Giulia Angelica. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Orallo, Dalila Elisabet. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chaparro, Mauro Alejandro Eduardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramos, Facundo. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Maggi, Matías Daniel. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ramirez, Cristina Lujan. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fuselli, Sandra Rosa. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas; Argentina  
dc.datacite.PublicationYear
2025  
dc.datacite.Creator
Fuentes, Giselle Magali  
dc.datacite.Creator
Iglesias, Azucena Elizabeth  
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Mitton, Giulia Angelica  
dc.datacite.Creator
Orallo, Dalila Elisabet  
dc.datacite.Creator
Chaparro, Mauro Alejandro Eduardo  
dc.datacite.Creator
Ramos, Facundo  
dc.datacite.Creator
Maggi, Matías Daniel  
dc.datacite.Creator
Ramirez, Cristina Lujan  
dc.datacite.Creator
Fuselli, Sandra Rosa  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Mar del Plata  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata  
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Universidad Nacional de Mar del Plata  
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Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente  
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Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente. - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires. Instituto de Investigaciones en Sanidad Producción y Ambiente  
dc.datacite.affiliation
Universidad Nacional de Mar del Plata  
dc.datacite.affiliation
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata  
dc.datacite.affiliation
Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas  
dc.datacite.publisher
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas  
dc.datacite.subject
Zoología, Ornitología, Entomología, Etología  
dc.datacite.subject
Ciencias Biológicas  
dc.datacite.subject
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.datacite.date
01/03/2020-01/03/2024  
dc.datacite.DateType
Creado  
dc.datacite.language
eng  
dc.datacite.version
1.0  
dc.datacite.description
-Determination of organic volatile compounds in samples was analyzed using a Shimadzu GCMS-QP2100ULTRA-AOC20i gas chromatograph coupled to mass spectrometry with a 0.25 mm ID, 30 m, 0.1 µm phase thickness Zebron ZB-5MS column. Helium is used as the gas carrier. Electron impact ionization (EI) was used at 70 eV in full scan. Samples were injected in pulsed splitless mode and the injection volume was 1 ml. Characterization of volatile compounds was performed using NIST and Wiley libraries and retention index. The total potency of the alpha and beta acid content of the extracts was quantified using analytical standards and the calibration curve method. To evaluate the antimicrobial activity of cone extracts of H. lupulus, the microdilution broth method was used, using the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) assay described in detail in Fuentes et al., (2023). The technique is based on the determination of the growth of the microorganism in the presence of decreasing concentrations of the antimicrobial diluted in the culture medium (García-Rodríguez et al., 2000). The toxicity of the 4 hop extracts with the highest biological activity on adult A. mellifera bees was evaluated. Nurse bees from 1 to 3 days of age were used. For this, capped brood combs from healthy hives (which did not present clinical symptoms of infections) were collected. These combs were transferred at a controlled temperature in technical baskets to the laboratory. There, they were placed in an incubator, maintaining an average temperature of 30°C and 50% relative humidity, in complete darkness. The bees hatched from these frames were transferred and kept in cylindrical cages 15 cm high and 8 cm in diameter, fitted with two feeders each. The bees were fed ad libitum with 2:1 sugar syrup (sugar: water). A total of 50 bees were placed in each cage. The toxicity of the extracts was evaluated at three increasing concentrations (100, 500 and 1000 times the MIC obtained in the microdilution assay) in triplicate. These concentrations were incorporated on the first day of the test into the syrup volume, obtaining a final volume of 2 ml; the following days the bees were fed with the normal diet (sugar syrup 2:1), and the deaths were counted at 24, 48 and 72 hours after administering the extracts.  
dc.datacite.DescriptionType
Métodos  
dc.subject.keyword
Hops cones  
dc.subject.keyword
Honey bee  
dc.subject.keyword
Dichloromethane  
dc.subject.keyword
Antimicrobial  
dc.datacite.resourceTypeGeneral
dataset  
dc.conicet.datoinvestigacionid
28686  
dc.datacite.geolocation
Mar del Plata  
dc.datacite.formatedDate
2020-2024