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dc.contributor.author
Brizuela, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
Navarro, Marina Edith  
dc.contributor.author
Rivas, Gabriel Alejandro  
dc.contributor.author
Gómez, Gabriel  
dc.contributor.author
Pérez, Carolina  
dc.contributor.author
Semorile, Liliana Carmen  
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.contributor.author
Bravo Ferrada, Barbara Mercedes  
dc.date.available
2025-08-19T10:58:09Z  
dc.date.issued
2025-05  
dc.identifier.citation
Brizuela, Natalia Soledad; Navarro, Marina Edith; Rivas, Gabriel Alejandro; Gómez, Gabriel; Pérez, Carolina; et al.; Optimization of the Treatment of Beer Lees for Their Use in Sustainable Biomass Production of Lactic Acid Bacteria; MDPI; Applied Microbiology; 5; 2; 5-2025; 1-13  
dc.identifier.issn
2673-8007  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/269228  
dc.description.abstract
Beer lees (BL), a by-product of beer production, consist mainly of dead yeast cells with potential nutritional value. On the other hand, yeast extract (YE), obtained through the lysis of yeast cells, is commonly used as a nutrient-rich supplement for the growth of fastidious microorganisms such as lactic acid bacteria (LAB). However, YE is a high-cost ingredient. Therefore, the aim of this study was to optimize the use of BL as a low-cost alternative source of YE through different lysis treatments, evaluating its suitability to support the growth of UNQLpc 10 and UNQLp 11 strains in a whey permeate (WP)-based medium. Growth kinetics and cell viability were compared with those obtained in MRS broth. The best results were observed with sonicated BL, up to 10 logarithmic units, which supported LAB growth comparable to MRS. Although autolyzed BL promoted lower bacterial growth than sonicated BL, it showed greater cell disruption and higher levels of nitrogen, proteins, and amino acids (5.32%, 26.0%, and 277 nM, respectively). Additionally, autolyzed BL exhibited lower concentrations of reducing sugars and a higher presence of Maillard reaction products, as indicated by colorimetric analysis. These changes, which may be related to the formation of Maillard reaction products during the autolysis process, could have negatively affected the nutritional quality of the extract and, thus, reduced its effectiveness as a bacterial growth promoter.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
beer lees  
dc.subject
yeast extract  
dc.subject
sustainable biomass production  
dc.subject
lactic acid bacteria  
dc.subject
autolysis  
dc.subject
sonication  
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Optimization of the Treatment of Beer Lees for Their Use in Sustainable Biomass Production of Lactic Acid Bacteria  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-08-18T12:28:14Z  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Suecia  
dc.description.fil
Fil: Brizuela, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Instituto de Microbiología Básica y Aplicada; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Marina Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Instituto de Microbiología Básica y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rivas, Gabriel Alejandro. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gómez, Gabriel. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pérez, Carolina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Semorile, Liliana Carmen. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Instituto de Microbiología Básica y Aplicada; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Instituto de Microbiología Básica y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bravo Ferrada, Barbara Mercedes. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Instituto de Microbiología Básica y Aplicada; Argentina  
dc.journal.title
Applied Microbiology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2673-8007/5/2/51  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/applmicrobiol5020051