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dc.contributor.author
Bustos Shmidt, Mariela Cecilia  
dc.contributor.author
Barrera, Gabriela  
dc.contributor.author
Perez, Gabriela Teresa  
dc.contributor.author
Leon, Alberto Edel  
dc.date.available
2025-08-19T10:26:03Z  
dc.date.issued
2012-07  
dc.identifier.citation
Bustos Shmidt, Mariela Cecilia; Barrera, Gabriela; Perez, Gabriela Teresa; Leon, Alberto Edel; The effect of type II and type IV resistant starch on the hydrolysis of maize and wheat gelatinised starch catalysed by pancreatic α‐amylase; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 47; 10; 7-2012; 2134-2140  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/269216  
dc.description.abstract
The effects of resistant starch on human metabolism are considered to be beneficial because they decrease postprandial glycaemia following ingestion of starch-rich foods. Using type II and IV resistant starches, we found a direct competitive inhibitory effect on porcine pancreatic a-amylase action above 0.25 g ⁄ 100 g affecting catalytic efficiency when wheat and maize starches were used as substrates. Because resistant starches do not gelatinise and no modifications of gelatinisation parameters were observed, we concluded that the inhibitory action of these types of polymer seem to be a consequence of impaired diffusion of enzyme, substrate or products because of an increase in branches in the two types of resistant starches used. Thus, the effects of type II and type IV resistant starches in lowering postprandial glycaemia not only involve modification of gut physiology, but also include direct inhibition of the first stage in the biochemical degradation of starch.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Digestibility  
dc.subject
Enzyme activity  
dc.subject
Enzyme inhibition  
dc.subject
starch  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
The effect of type II and type IV resistant starch on the hydrolysis of maize and wheat gelatinised starch catalysed by pancreatic α‐amylase  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-08-18T13:15:28Z  
dc.journal.volume
47  
dc.journal.number
10  
dc.journal.pagination
2134-2140  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Bustos Shmidt, Mariela Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barrera, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leon, Alberto Edel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2012.03080.x  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03080.x