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dc.contributor.author
Bustos Shmidt, Mariela Cecilia
dc.contributor.author
Barrera, Gabriela
dc.contributor.author
Perez, Gabriela Teresa
dc.contributor.author
Leon, Alberto Edel
dc.date.available
2025-08-19T10:26:03Z
dc.date.issued
2012-07
dc.identifier.citation
Bustos Shmidt, Mariela Cecilia; Barrera, Gabriela; Perez, Gabriela Teresa; Leon, Alberto Edel; The effect of type II and type IV resistant starch on the hydrolysis of maize and wheat gelatinised starch catalysed by pancreatic α‐amylase; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 47; 10; 7-2012; 2134-2140
dc.identifier.issn
0950-5423
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/269216
dc.description.abstract
The effects of resistant starch on human metabolism are considered to be beneficial because they decrease postprandial glycaemia following ingestion of starch-rich foods. Using type II and IV resistant starches, we found a direct competitive inhibitory effect on porcine pancreatic a-amylase action above 0.25 g ⁄ 100 g affecting catalytic efficiency when wheat and maize starches were used as substrates. Because resistant starches do not gelatinise and no modifications of gelatinisation parameters were observed, we concluded that the inhibitory action of these types of polymer seem to be a consequence of impaired diffusion of enzyme, substrate or products because of an increase in branches in the two types of resistant starches used. Thus, the effects of type II and type IV resistant starches in lowering postprandial glycaemia not only involve modification of gut physiology, but also include direct inhibition of the first stage in the biochemical degradation of starch.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Digestibility
dc.subject
Enzyme activity
dc.subject
Enzyme inhibition
dc.subject
starch
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
The effect of type II and type IV resistant starch on the hydrolysis of maize and wheat gelatinised starch catalysed by pancreatic α‐amylase
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-08-18T13:15:28Z
dc.journal.volume
47
dc.journal.number
10
dc.journal.pagination
2134-2140
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Bustos Shmidt, Mariela Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barrera, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Leon, Alberto Edel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2012.03080.x
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03080.x
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