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dc.contributor.author
Arnal, Laura
dc.contributor.author
Serra, Diego Omar
dc.contributor.author
Cattelan, Natalia
dc.contributor.author
Castez, Marcos Federico
dc.contributor.author
Vázquez, L.
dc.contributor.author
Salvarezza, Roberto Carlos
dc.contributor.author
Yantorno, Osvaldo Miguel
dc.contributor.author
Vela, Maria Elena
dc.date.available
2025-08-08T13:13:07Z
dc.date.issued
2012-05
dc.identifier.citation
Arnal, Laura; Serra, Diego Omar; Cattelan, Natalia; Castez, Marcos Federico; Vázquez, L.; et al.; Adhesin Contribution to Nanomechanical Properties of the Virulent Bordetella pertussis Envelope; American Chemical Society; Langmuir; 28; 19; 5-2012; 7461-7469
dc.identifier.issn
0743-7463
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/268469
dc.description.abstract
Adherence to a biological surface allows bacteria to colonize and persist within the host and represents an essential first step in the pathogenesis of most bacterial diseases. Consequently, the physicochemical properties of the outer membrane in bacteria play a key role for attachment to surfaces and therefore for biofilm formation. Bordetella pertussis is a Gram-negative bacterium that colonizes the respiratory tract of humans, producing whooping cough or pertussis, a highly infectious disease. B. pertussis uses various adhesins exposed on its surface to promote cell-surface and cell−cell interactions. The most dominant adhesin function is displayed by filamentous hemagglutinin (FHA). B. pertussis Tohama I wild-type (Vir+) strain and two defective mutants, an avirulent (Vir−) and a FHA-deficient (FHA−) B. pertussis strains were studied by AFM under physiological conditions to evaluate how the presence or absence of adhesins affects the mechanical properties of the B. pertussis cell surface. Quantitative information on the nanomechanical properties of the bacterial envelope was obtained by AFM force-volume analysis. These studies suggested that the presence of virulence factors is correlated with an increase in the average membrane rigidity, which is largely influenced by the presence of FHA. Moreover, for this system we built a nanoscale stiffness map that reveals an inhomogeneous spatial distribution of Young modulus as well as the presence of rigid nanodomains on the cell surface.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Propiedades nanomecánicas
dc.subject
Bordetella pertussis
dc.subject
Fuerza atómica
dc.subject
Caracterización microbiana
dc.subject
Bordetella pertussis
dc.subject.classification
Otras Nanotecnología
dc.subject.classification
Nanotecnología
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Adhesin Contribution to Nanomechanical Properties of the Virulent Bordetella pertussis Envelope
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-08-05T10:43:35Z
dc.journal.volume
28
dc.journal.number
19
dc.journal.pagination
7461-7469
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Arnal, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Serra, Diego Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cattelan, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castez, Marcos Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vázquez, L.. Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid; España
dc.description.fil
Fil: Salvarezza, Roberto Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Yantorno, Osvaldo Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vela, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina
dc.journal.title
Langmuir
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/la300811m
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/la300811m
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