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dc.contributor.author
Arnal, Laura  
dc.contributor.author
Serra, Diego Omar  
dc.contributor.author
Cattelan, Natalia  
dc.contributor.author
Castez, Marcos Federico  
dc.contributor.author
Vázquez, L.  
dc.contributor.author
Salvarezza, Roberto Carlos  
dc.contributor.author
Yantorno, Osvaldo Miguel  
dc.contributor.author
Vela, Maria Elena  
dc.date.available
2025-08-08T13:13:07Z  
dc.date.issued
2012-05  
dc.identifier.citation
Arnal, Laura; Serra, Diego Omar; Cattelan, Natalia; Castez, Marcos Federico; Vázquez, L.; et al.; Adhesin Contribution to Nanomechanical Properties of the Virulent Bordetella pertussis Envelope; American Chemical Society; Langmuir; 28; 19; 5-2012; 7461-7469  
dc.identifier.issn
0743-7463  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/268469  
dc.description.abstract
Adherence to a biological surface allows bacteria to colonize and persist within the host and represents an essential first step in the pathogenesis of most bacterial diseases. Consequently, the physicochemical properties of the outer membrane in bacteria play a key role for attachment to surfaces and therefore for biofilm formation. Bordetella pertussis is a Gram-negative bacterium that colonizes the respiratory tract of humans, producing whooping cough or pertussis, a highly infectious disease. B. pertussis uses various adhesins exposed on its surface to promote cell-surface and cell−cell interactions. The most dominant adhesin function is displayed by filamentous hemagglutinin (FHA). B. pertussis Tohama I wild-type (Vir+) strain and two defective mutants, an avirulent (Vir−) and a FHA-deficient (FHA−) B. pertussis strains were studied by AFM under physiological conditions to evaluate how the presence or absence of adhesins affects the mechanical properties of the B. pertussis cell surface. Quantitative information on the nanomechanical properties of the bacterial envelope was obtained by AFM force-volume analysis. These studies suggested that the presence of virulence factors is correlated with an increase in the average membrane rigidity, which is largely influenced by the presence of FHA. Moreover, for this system we built a nanoscale stiffness map that reveals an inhomogeneous spatial distribution of Young modulus as well as the presence of rigid nanodomains on the cell surface.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Propiedades nanomecánicas  
dc.subject
Bordetella pertussis  
dc.subject
Fuerza atómica  
dc.subject
Caracterización microbiana  
dc.subject
Bordetella pertussis  
dc.subject.classification
Otras Nanotecnología  
dc.subject.classification
Nanotecnología  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Adhesin Contribution to Nanomechanical Properties of the Virulent Bordetella pertussis Envelope  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-08-05T10:43:35Z  
dc.journal.volume
28  
dc.journal.number
19  
dc.journal.pagination
7461-7469  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington  
dc.description.fil
Fil: Arnal, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Serra, Diego Omar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cattelan, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castez, Marcos Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vázquez, L.. Instituto de Ciencia de Materiales de Madrid; España  
dc.description.fil
Fil: Salvarezza, Roberto Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Yantorno, Osvaldo Miguel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vela, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Investigaciones Fisicoquímicas Teóricas y Aplicadas; Argentina  
dc.journal.title
Langmuir  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/la300811m  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/la300811m