Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Ladio, Ana Haydee
dc.contributor.author
Rico, Catalina
dc.contributor.author
Longo Blasón, Melisa Stefania
dc.contributor.author
Rovere, Adriana
dc.contributor.author
Grimaldi, Pablo Andrés
dc.contributor.author
Céspedes, Fernando Nicolás
dc.date.available
2025-08-08T11:05:49Z
dc.date.issued
2025
dc.identifier.citation
Ladio, Ana Haydee; Rico, Catalina; Longo Blasón, Melisa Stefania; Rovere, Adriana; Grimaldi, Pablo Andrés; et al.; Edible exotic weeds for food security and food sovereignty in NW Patagonia.; Elsevier; 2025; 163-181
dc.identifier.isbn
978-0-443-16076-9
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/268393
dc.description.abstract
Neglected and Underutilized Species (NUS) include wild, domesticated, or semidomesticated plants that play an important role in improving people?s livelihoods, food security, and sovereignty of local communities. In particular, the use of wild plants, both native and exotic, has been recognized as a key component in mitigating climate change and loss of biocultural diversity. NUS are abundant in Patagonia and offer potential for food with minimal environmental impacts. Nevertheless, human populations, especially urban ones, are unaware of or do not take advantage of the food use of these plants in this region. In this study, we summarize ethnobotanical studies aimed at including edible weeds in local food diets in Northwestern Patagonia. We account for the cultural importance of weeds as a food resource for Patagonian Indigenous peoples and local communities (IPLCs). Further, we analyze the perceptions of farmers about edible weeds as a food resource after participatory workshops designed to encourage their use. In total, we found about 40 edible weeds in use which provide staple or complementary foods. We conclude that from the resilience framework and considering the social and environmental changes that IPLCs face in Patagonia, the use of increasingly abundant weeds in the region for food could be a key adaptive response.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
RESILIENCE
dc.subject
LOCAL KNOWLEDGE
dc.subject
EDIBLE NON-CROP PLANTS
dc.subject
FOOD SECURITY
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Edible exotic weeds for food security and food sovereignty in NW Patagonia.
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2025-08-07T12:57:07Z
dc.journal.pagination
163-181
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Ladio, Ana Haydee. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rico, Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
dc.description.fil
Fil: Longo Blasón, Melisa Stefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rovere, Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grimaldi, Pablo Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina
dc.description.fil
Fil: Céspedes, Fernando Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780443160769000111
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-443-16076-9.00011-1
dc.conicet.paginas
341
dc.source.titulo
Agroecology of Edible Weeds and Noncrop Plants: Ecology and Socioeconomic Potential of the Associated Plant Biodiversity
Archivos asociados