Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ladio, Ana Haydee  
dc.contributor.author
Rico, Catalina  
dc.contributor.author
Longo Blasón, Melisa Stefania  
dc.contributor.author
Rovere, Adriana  
dc.contributor.author
Grimaldi, Pablo Andrés  
dc.contributor.author
Céspedes, Fernando Nicolás  
dc.date.available
2025-08-08T11:05:49Z  
dc.date.issued
2025  
dc.identifier.citation
Ladio, Ana Haydee; Rico, Catalina; Longo Blasón, Melisa Stefania; Rovere, Adriana; Grimaldi, Pablo Andrés; et al.; Edible exotic weeds for food security and food sovereignty in NW Patagonia.; Elsevier; 2025; 163-181  
dc.identifier.isbn
978-0-443-16076-9  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/268393  
dc.description.abstract
Neglected and Underutilized Species (NUS) include wild, domesticated, or semidomesticated plants that play an important role in improving people?s livelihoods, food security, and sovereignty of local communities. In particular, the use of wild plants, both native and exotic, has been recognized as a key component in mitigating climate change and loss of biocultural diversity. NUS are abundant in Patagonia and offer potential for food with minimal environmental impacts. Nevertheless, human populations, especially urban ones, are unaware of or do not take advantage of the food use of these plants in this region. In this study, we summarize ethnobotanical studies aimed at including edible weeds in local food diets in Northwestern Patagonia. We account for the cultural importance of weeds as a food resource for Patagonian Indigenous peoples and local communities (IPLCs). Further, we analyze the perceptions of farmers about edible weeds as a food resource after participatory workshops designed to encourage their use. In total, we found about 40 edible weeds in use which provide staple or complementary foods. We conclude that from the resilience framework and considering the social and environmental changes that IPLCs face in Patagonia, the use of increasingly abundant weeds in the region for food could be a key adaptive response.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
RESILIENCE  
dc.subject
LOCAL KNOWLEDGE  
dc.subject
EDIBLE NON-CROP PLANTS  
dc.subject
FOOD SECURITY  
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Edible exotic weeds for food security and food sovereignty in NW Patagonia.  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2025-08-07T12:57:07Z  
dc.journal.pagination
163-181  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Ladio, Ana Haydee. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rico, Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Longo Blasón, Melisa Stefania. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rovere, Adriana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Grimaldi, Pablo Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Céspedes, Fernando Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente. Universidad Nacional del Comahue. Centro Regional Universidad Bariloche. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medioambiente; Argentina. Universidad Nacional de Santiago del Estero. Facultad de Agronomía y Agroindustrias; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780443160769000111  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-443-16076-9.00011-1  
dc.conicet.paginas
341  
dc.source.titulo
Agroecology of Edible Weeds and Noncrop Plants: Ecology and Socioeconomic Potential of the Associated Plant Biodiversity