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dc.contributor.author
Molina Torres, Maria Andrea

dc.contributor.author
Gimenez, Paola Alejandra

dc.contributor.author
Mercadal, Pablo Agustin

dc.contributor.author
Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines

dc.contributor.author
González, Agustín

dc.date.available
2025-07-29T10:00:37Z
dc.date.issued
2024-10
dc.identifier.citation
Molina Torres, Maria Andrea; Gimenez, Paola Alejandra; Mercadal, Pablo Agustin; Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines; González, Agustín; Enhancing the properties of soy protein films via riboflavin photo-crosslinking and their application in preventing photo-oxidation of chia oil; Elsevier; Food Hydrocolloids; 155; 10-2024; 1-13
dc.identifier.issn
0268-005X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/267331
dc.description.abstract
Herein, we report for the first time the incorporation of riboflavin as a bioactive additive in soy protein isolate films, along with investigating the impact of UV light treatment, thereby creating functional packaging material.Our investigation involves a comprehensive characterization of the films, including morphological, physicochemical, and mechanical properties, as well as their effectiveness as light barriers, antimicrobial potential, and biodegradation properties. The UV treatment of riboflavin/soy protein dispersions leads to the formation of films exhibiting minor water swelling and total soluble matter compared to those untreated with UV light, suggesting the development of a cross-linked network. Moreover, increased riboflavin content enhances the cross-linked network’s robustness. The mechanical properties of the films exhibit a notable improvement with UV treatment and with increasing riboflavin content until a limit value, showcasing increased tensile strength andYoung’s modulus. Films showed homogeneous surfaces with an absence of pores and cracks and the ability to act as a barrier for oil passage. Films were assayed as a coating material for chia oil samples exposed to highintensity UV light, showing great protection capacity. It has been demonstrated that an increase in riboflavin concentration enhances the UV light-blocking properties, making these films promising candidates for storing light-sensitive food products while preserving their nutritional quality. In addition, antibacterial action against S. aureus was determined by disk diffusion assay. Furthermore, the films exhibited relatively short disintegrationtimes under soil burial conditions, even after chemical modification. This research contributes valuable insights to the innovative field of sustainable food packaging materials.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Soy protein
dc.subject
Riboflavin
dc.subject
UV barrier
dc.subject
Crosslinking
dc.subject
Chia oil
dc.subject.classification
Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Enhancing the properties of soy protein films via riboflavin photo-crosslinking and their application in preventing photo-oxidation of chia oil
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-07-28T12:14:46Z
dc.journal.volume
155
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Molina Torres, Maria Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Investigaciones en Físico-química de Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gimenez, Paola Alejandra. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mercadal, Pablo Agustin. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarez Igarzabal, Cecilia Ines. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: González, Agustín. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos y Química Aplicada; Argentina
dc.journal.title
Food Hydrocolloids

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0268005X24004594
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2024.110185
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