Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Massa, Gabriela Alejandra  
dc.contributor.author
Décima Oneto, Cecilia Andrea  
dc.contributor.author
Gonzalez, Matías Nicolás  
dc.contributor.author
Poulsen Hornum, Anabela  
dc.contributor.author
Arizmendi, Ailín  
dc.contributor.author
Sucar, Sofia  
dc.contributor.author
Divito, Silvina  
dc.contributor.author
Feingold, Sergio  
dc.date.available
2025-07-28T13:29:06Z  
dc.date.issued
2025-04  
dc.identifier.citation
Massa, Gabriela Alejandra; Décima Oneto, Cecilia Andrea; Gonzalez, Matías Nicolás; Poulsen Hornum, Anabela; Arizmendi, Ailín; et al.; CRISPR/Cas9-Mediated Development of Potato Varieties with Long-Term Cold Storage and Bruising Resistance; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Biology; 14; 4; 4-2025; 1-19  
dc.identifier.issn
2079-7737  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/267253  
dc.description.abstract
Enzymatic browning and cold-induced sweetening (CIS) affect the post-harvest quality of potato tubers. Browning is caused by polyphenol oxidase 2 (PPO2), which is activated by mechanical damage during harvest and storage. CIS occurs when vacuolar invertase converts sucrose into reducing sugars, which react with amino acids during frying, forming brown pigments and acrylamide. While cold storage prevents sprouting and disease, it also increases vacuolar invertase expression, leading to quality loss. Using CRISPR/Cas9, we developed gene-edited potato lines with improved resistance to browning and CIS. Line 6A (cv. Atlantic) and E03-3 (cv. Spunta) exhibited complete vacuolar invertase (InvVac) knockout, maintaining chip quality for at least 60 days at 4 °C. Line 6A, renamed PIRU INTA, was tested in field trials and preserved frying quality for up to 90 days under cold storage. PIRU INTA is currently undergoing registration as a new variety. Additionally, lines E04-5B and E03-3 (cv. Spunta) showed partial PPO2 gene edits, reducing enzymatic browning by 80% and 40%, respectively. This study demonstrates the potential of CRISPR/Cas9 to develop non-transgenic, gene-edited potatoes with enhanced storage quality, benefiting both growers and the food industry.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SOLANUM TUBEROSUM  
dc.subject
GENOME EDITING  
dc.subject
VACUOLAR INVERTASE  
dc.subject
COLD-INDUCED SWEETENING  
dc.subject
ENZYMATIC BROWNING  
dc.subject
POLYPHENOL OXIDASE  
dc.subject
MULTI-TARGET  
dc.subject
RIBONUCLEOPROTEIN  
dc.subject.classification
Biotecnología Agrícola y Biotecnología Alimentaria  
dc.subject.classification
Biotecnología Agropecuaria  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
CRISPR/Cas9-Mediated Development of Potato Varieties with Long-Term Cold Storage and Bruising Resistance  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-07-22T12:45:15Z  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1-19  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Massa, Gabriela Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Décima Oneto, Cecilia Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gonzalez, Matías Nicolás. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Poulsen Hornum, Anabela. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina. Universidad Nacional de Mar del Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arizmendi, Ailín. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sucar, Sofia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Divito, Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Feingold, Sergio. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina  
dc.journal.title
Biology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2079-7737/14/4/445  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/biology14040445