Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Maciel, Gisele
dc.contributor.author
Castellari, Claudia Carla
dc.contributor.author
Cardoso, Marcelo Leandro
dc.contributor.author
Abadía, María Bernadette
dc.contributor.author
Busato, Patrizia
dc.contributor.author
Bartosik, Ricardo
dc.date.available
2025-07-23T12:42:30Z
dc.date.issued
2025-03
dc.identifier.citation
Maciel, Gisele; Castellari, Claudia Carla; Cardoso, Marcelo Leandro; Abadía, María Bernadette; Busato, Patrizia; et al.; Fungal Biota and Mycotoxins Contamination in Soybean Expeller; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Agronomy; 15; 4; 3-2025; 1-17
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/266904
dc.description.abstract
Soybean expeller (SBE), a by-product of soybean oil extraction through the extruding-expelling process, is widely used as a protein source in animal feed and soy-based foods. This study evaluated fungal contamination and mycotoxin levels in SBE samples from 11 extruding-expelling facilities in Argentina, assessing fungal load, moisture content (MC), and mycotoxin profiles. Fungal biota was quantified through colony forming unit (CFU) counts and identified via morphological analysis, while mycotoxins were quantified using liquid chromatography and tandem mass spectrometry. CFU counts were low (0 to 4 CFU g−1 DM), with Penicillium spp. (28.0%) and Mucoraceae (family) (25.6%) being the most frequently isolated genera. Deoxynivalenol (DON) and aflatoxins (AFB1, AFB2, AFG1, and AFG2) were detected in 20% to 40% of the samples. The average concentration was 215.19 μg kg−1 for DON and 41.68, 0.39, and 0.34 μg kg−1 for AFB1, AFG1, and AFG2, respectively. Although most mycotoxin concentrations were below regulatory limits, a few samples exceeded the threshold for DON (8.6%) and AFB1 (2.9%). Co-occurrence of two mycotoxins was observed in 60% of the samples. These results highlight the importance of monitoring fungal contamination and mycotoxin levels to ensure the safety and quality of SBE for feed and food applications.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
ANIMAL FEED
dc.subject
EXTRUDING-EXPELLING PROCESS
dc.subject
MICROBIOLOGICAL QUALITY
dc.subject
SOYBEAN BY-PRODUCT
dc.subject
TOXIGENIC MICROBIOTA
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Fungal Biota and Mycotoxins Contamination in Soybean Expeller
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-07-22T12:46:06Z
dc.identifier.eissn
2073-4395
dc.journal.volume
15
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
1-17
dc.journal.pais
Suiza
dc.journal.ciudad
Basilea
dc.description.fil
Fil: Maciel, Gisele. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castellari, Claudia Carla. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cardoso, Marcelo Leandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Abadía, María Bernadette. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Busato, Patrizia. Polytechnic Of Turin; Italia
dc.description.fil
Fil: Bartosik, Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina
dc.journal.title
Agronomy
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2073-4395/15/4/807
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/agronomy15040807
Archivos asociados