Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Maciel, Gisele  
dc.contributor.author
Castellari, Claudia Carla  
dc.contributor.author
Cardoso, Marcelo Leandro  
dc.contributor.author
Abadía, María Bernadette  
dc.contributor.author
Busato, Patrizia  
dc.contributor.author
Bartosik, Ricardo  
dc.date.available
2025-07-23T12:42:30Z  
dc.date.issued
2025-03  
dc.identifier.citation
Maciel, Gisele; Castellari, Claudia Carla; Cardoso, Marcelo Leandro; Abadía, María Bernadette; Busato, Patrizia; et al.; Fungal Biota and Mycotoxins Contamination in Soybean Expeller; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Agronomy; 15; 4; 3-2025; 1-17  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/266904  
dc.description.abstract
Soybean expeller (SBE), a by-product of soybean oil extraction through the extruding-expelling process, is widely used as a protein source in animal feed and soy-based foods. This study evaluated fungal contamination and mycotoxin levels in SBE samples from 11 extruding-expelling facilities in Argentina, assessing fungal load, moisture content (MC), and mycotoxin profiles. Fungal biota was quantified through colony forming unit (CFU) counts and identified via morphological analysis, while mycotoxins were quantified using liquid chromatography and tandem mass spectrometry. CFU counts were low (0 to 4 CFU g−1 DM), with Penicillium spp. (28.0%) and Mucoraceae (family) (25.6%) being the most frequently isolated genera. Deoxynivalenol (DON) and aflatoxins (AFB1, AFB2, AFG1, and AFG2) were detected in 20% to 40% of the samples. The average concentration was 215.19 μg kg−1 for DON and 41.68, 0.39, and 0.34 μg kg−1 for AFB1, AFG1, and AFG2, respectively. Although most mycotoxin concentrations were below regulatory limits, a few samples exceeded the threshold for DON (8.6%) and AFB1 (2.9%). Co-occurrence of two mycotoxins was observed in 60% of the samples. These results highlight the importance of monitoring fungal contamination and mycotoxin levels to ensure the safety and quality of SBE for feed and food applications.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ANIMAL FEED  
dc.subject
EXTRUDING-EXPELLING PROCESS  
dc.subject
MICROBIOLOGICAL QUALITY  
dc.subject
SOYBEAN BY-PRODUCT  
dc.subject
TOXIGENIC MICROBIOTA  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Agrícolas  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Fungal Biota and Mycotoxins Contamination in Soybean Expeller  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-07-22T12:46:06Z  
dc.identifier.eissn
2073-4395  
dc.journal.volume
15  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1-17  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Maciel, Gisele. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castellari, Claudia Carla. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cardoso, Marcelo Leandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Abadía, María Bernadette. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Busato, Patrizia. Polytechnic Of Turin; Italia  
dc.description.fil
Fil: Bartosik, Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible. - Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estacion Experimental Agropecuaria Balcarce. Instituto de Innovación Para la Producción Agropecuaria y El Desarrollo Sostenible.; Argentina  
dc.journal.title
Agronomy  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2073-4395/15/4/807  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/agronomy15040807