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dc.contributor.author
Murcia, Mauro Germán  
dc.contributor.author
Alonso, Rodrigo Emanuel  
dc.contributor.author
Berli, Federico Javier  
dc.contributor.author
Arias, Leonardo Agustín  
dc.contributor.author
Bianchimano, Luciana  
dc.contributor.author
Pontin, Mariela Ana  
dc.contributor.author
Fontana, Ariel Ramón  
dc.contributor.author
Casal, Jorge José  
dc.contributor.author
Piccoli, Patricia Noemí  
dc.date.available
2025-07-18T12:16:20Z  
dc.date.issued
2024-08  
dc.identifier.citation
Murcia, Mauro Germán; Alonso, Rodrigo Emanuel; Berli, Federico Javier; Arias, Leonardo Agustín; Bianchimano, Luciana; et al.; Quantitative Proteomics Analysis of ABA- and GA3-Treated Malbec Berries Reveals Insights into H2O2 Scavenging and Anthocyanin Dynamics; MDPI; Plants; 13; 17; 8-2024; 1-22  
dc.identifier.issn
2223-7747  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/266578  
dc.description.abstract
Abscisic acid (ABA) and gibberellic acid (GA3) are regulators of fruit color and sugar levels, and the application of these hormones is a common practice in commercial vineyards dedicated to the production of table grapes. However, the effects of exogenous ABA and GA3 on wine cultivars remain unclear. We investigated the impact of ABA and GA3 application on Malbec grapevine berries across three developmental stages. We found similar patterns of berry total anthocyanin accumulation induced by both treatments, closely associated with berry H2O2 levels. Quantitative proteomics from berry skins revealed that ABA and GA3 positively modulated antioxidant defense proteins, mitigating H2O2. Consequently, proteins involved in phenylpropanoid biosynthesis were downregulated, leading to decreased anthocyanin content at the almost ripe stage, particularly petunidin-3-G and peonidin-3-G. Additionally, we noted increased levels of the non-anthocyanins Eviniferin and quercetin in the treated berries, which may enhance H2O2 scavenging at the almost ripe stage. Using a linear mixed-effects model, we found statistical significance for fixed effects including the berry H2O2 and sugar contents, demonstrating their roles in anthocyanin accumulation. In conclusion, our findings suggest a common molecular mechanism by which ABA and GA3 influence berry H2O2 content, ultimately impacting anthocyanin dynamics during ripening.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
ABSCISIC ACID  
dc.subject
GIBBERELIC ACID  
dc.subject
GRAPEVINE  
dc.subject
HIDROGEN PEROXIDE  
dc.subject
BERRY RIPENING  
dc.subject
ROS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Quantitative Proteomics Analysis of ABA- and GA3-Treated Malbec Berries Reveals Insights into H2O2 Scavenging and Anthocyanin Dynamics  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-07-16T14:05:46Z  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
17  
dc.journal.pagination
1-22  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Murcia, Mauro Germán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alonso, Rodrigo Emanuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Arias, Leonardo Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bianchimano, Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pontin, Mariela Ana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Mendoza-San Juan. Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Casal, Jorge José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Piccoli, Patricia Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina  
dc.journal.title
Plants  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2223-7747/13/17/2366  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.3390/plants13172366