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dc.contributor.author
Wiszniewski, Morena

dc.contributor.author
Caldareri, Lilian Julia

dc.contributor.author
Mori, Diego
dc.contributor.author
Martinez Calejman, Camila

dc.contributor.author
Cymeryng, Cora Betriz

dc.contributor.author
Repetto, Esteban Martín

dc.date.available
2025-07-08T09:16:20Z
dc.date.issued
2024-11
dc.identifier.citation
Wiszniewski, Morena; Caldareri, Lilian Julia; Mori, Diego; Martinez Calejman, Camila; Cymeryng, Cora Betriz; et al.; Exploring the impact of caloric restriction on molecular mechanisms of liver damage induced by sucrose intake in the drinking water; Cambridge University Press; British Journal of Nutrition; 132; 12; 11-2024; 1562-1574
dc.identifier.issn
0007-1145
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/265476
dc.description.abstract
A positive association has been demonstrated between consumption of sucrose-sweetened beverages and the prevalence of metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease (MASLD). Since the administration of 30% sucrose in the drinking water (SRD) to rats has proven to be a good model of systemic insulin resistance, the aim of our study was to analyze the effect of caloric restriction applied on SRD-treated rats by switching back to a standard diet, on liver morphology, function, and metabolism.Consumption of a SRD causes a metabolic shift towards gluconeogenesis and fatty acid synthesis leading to an increase in triacilglyceride (TAG) levels in plasma and in the liver that were associated with a decrease in insulin sensitivity. Moreover, our results show that animals fed a SRD develop steatohepatitis characterized by the generation of oxidative stress, endoplasmic reticulum (ER) stress, inflammation, and apoptosis. Although no histological changes were observed after a two-week caloric restriction, key pathways associated with the progression of MASLD as inflammation, ER stress and apoptosis were slowed down. Notably, this two-week intervention also increased liver insulin sensitivity (evaluated by AKT activity in this tissue) and drove the lipid metabolic profile towards oxidation, thus lowering circulating TAG levels.In summary, the present study uncovers underlying mechanisms affected, and their metabolic consequences, during the first stages of the phenotypic reversal of steatohepatitis by switching back to a standard diet after receiving sucrose-sweetened water for several weeks.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Cambridge University Press

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
MASLD
dc.subject
DIET
dc.subject
METABOLISM
dc.subject
STEATOHEPATITIS
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular

dc.subject.classification
Ciencias Biológicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Exploring the impact of caloric restriction on molecular mechanisms of liver damage induced by sucrose intake in the drinking water
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-07-02T14:36:52Z
dc.journal.volume
132
dc.journal.number
12
dc.journal.pagination
1562-1574
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.description.fil
Fil: Wiszniewski, Morena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Bioquímica General y Bucal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Caldareri, Lilian Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mori, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez Calejman, Camila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cymeryng, Cora Betriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Bioquímica Humana. Cátedra de Química Biologica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Repetto, Esteban Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina
dc.journal.title
British Journal of Nutrition

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cambridge.org/core/product/identifier/S0007114524002794/type/journal_article
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1017/S0007114524002794
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