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dc.contributor.author
Wiszniewski, Morena  
dc.contributor.author
Caldareri, Lilian Julia  
dc.contributor.author
Mori, Diego  
dc.contributor.author
Martinez Calejman, Camila  
dc.contributor.author
Cymeryng, Cora Betriz  
dc.contributor.author
Repetto, Esteban Martín  
dc.date.available
2025-07-08T09:16:20Z  
dc.date.issued
2024-11  
dc.identifier.citation
Wiszniewski, Morena; Caldareri, Lilian Julia; Mori, Diego; Martinez Calejman, Camila; Cymeryng, Cora Betriz; et al.; Exploring the impact of caloric restriction on molecular mechanisms of liver damage induced by sucrose intake in the drinking water; Cambridge University Press; British Journal of Nutrition; 132; 12; 11-2024; 1562-1574  
dc.identifier.issn
0007-1145  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/265476  
dc.description.abstract
A positive association has been demonstrated between consumption of sucrose-sweetened beverages and the prevalence of metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease (MASLD). Since the administration of 30% sucrose in the drinking water (SRD) to rats has proven to be a good model of systemic insulin resistance, the aim of our study was to analyze the effect of caloric restriction applied on SRD-treated rats by switching back to a standard diet, on liver morphology, function, and metabolism.Consumption of a SRD causes a metabolic shift towards gluconeogenesis and fatty acid synthesis leading to an increase in triacilglyceride (TAG) levels in plasma and in the liver that were associated with a decrease in insulin sensitivity. Moreover, our results show that animals fed a SRD develop steatohepatitis characterized by the generation of oxidative stress, endoplasmic reticulum (ER) stress, inflammation, and apoptosis. Although no histological changes were observed after a two-week caloric restriction, key pathways associated with the progression of MASLD as inflammation, ER stress and apoptosis were slowed down. Notably, this two-week intervention also increased liver insulin sensitivity (evaluated by AKT activity in this tissue) and drove the lipid metabolic profile towards oxidation, thus lowering circulating TAG levels.In summary, the present study uncovers underlying mechanisms affected, and their metabolic consequences, during the first stages of the phenotypic reversal of steatohepatitis by switching back to a standard diet after receiving sucrose-sweetened water for several weeks.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Cambridge University Press  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
MASLD  
dc.subject
DIET  
dc.subject
METABOLISM  
dc.subject
STEATOHEPATITIS  
dc.subject.classification
Bioquímica y Biología Molecular  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Exploring the impact of caloric restriction on molecular mechanisms of liver damage induced by sucrose intake in the drinking water  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-07-02T14:36:52Z  
dc.journal.volume
132  
dc.journal.number
12  
dc.journal.pagination
1562-1574  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.description.fil
Fil: Wiszniewski, Morena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Bioquímica General y Bucal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caldareri, Lilian Julia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mori, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez Calejman, Camila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cymeryng, Cora Betriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Departamento de Bioquímica Humana. Cátedra de Química Biologica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Repetto, Esteban Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Centro de Estudios Farmacológicos y Botánicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina  
dc.journal.title
British Journal of Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.cambridge.org/core/product/identifier/S0007114524002794/type/journal_article  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1017/S0007114524002794