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dc.contributor.author
Jimenez, Luis Ignacio  
dc.contributor.author
Correa Uriburu, Florencia Maria  
dc.contributor.author
Martínez Chamás, José Javier  
dc.contributor.author
Suarez, Guillermo Martin  
dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana  
dc.contributor.author
Simirgiotis, Mario Juan  
dc.contributor.author
Isla, Maria Ines  
dc.date.available
2025-07-01T15:43:04Z  
dc.date.issued
2025-01  
dc.identifier.citation
Jimenez, Luis Ignacio; Correa Uriburu, Florencia Maria; Martínez Chamás, José Javier; Suarez, Guillermo Martin; Zampini, Iris Catiana; et al.; Syntrichia laevipila Brid., a Bryophyta from Northwest Argentina as a Source of Antioxidants and Antimicrobials; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Plants; 14; 2; 1-2025; 206-233  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/264947  
dc.description.abstract
In recent years, numerous studies have emerged on the biological activities of bryophytes and their potential for therapeutic use. However, mosses appear to be a relatively overlooked group. The objective of this study was to conduct a phytochemical analysis of one hydroalcoholic extract of Syntrichia laevipila and to evaluate its potential as an antioxidant and antimicrobial agent. The moss was collected in the Chaco Serrano region of Argentina, specifically on Jacaranda mimosifolia, and subsequently extracted by maceration in ethanol/water. UHPLC/ESI/MS/MS analysis identified 32 peaks, including phenolic compounds (phenolic acids, lignans, chalcones, and flavonoids) and non-hydrophilic compounds (terpenoids, fatty acids, and brassinosteroids). Maslinic and oleanolic acids, two triterpenoids present in S. laevipila, were also detected in J. mimosifolia, a substrate of this moss. The concentration of phenolic compounds was 19.05 ± 0.21 µg GAE/mL, while the total flavonoid concentration was 13.13 ± 0.33 µg QE/mL. The determination of reducing and total sugars yielded 0.22 ± 0.03 mg GE/mL and 1.26 ± 0.24 mg GE/mL, respectively, while the concentration of soluble proteins was 90.60 ± 4.50 µg BSAE/mL. The extract exhibited antioxidant properties by scavenging ABTS•+, H2O2, AAPH, and HO• radicals. Additionally, it demonstrated antibacterial activity by inhibiting the growth of four strains of Staphylococcus aureus. The data obtained suggest that the hydroalcoholic extract of S. laevipila possesses significant potential as a natural antioxidant and antimicrobial agent, making it a promising candidate for the development of phytotherapeutic and cosmetic products.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
Bryophites  
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY  
dc.subject
ANTIMICROBIAL ACTIVITY  
dc.subject
PHYTOCHEMICAL SCREENING  
dc.subject
MOSS-DERIVED BIOCTIVES  
dc.subject
ANTIOXIDANT CAPACITY  
dc.subject.classification
Ciencias de las Plantas, Botánica  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Syntrichia laevipila Brid., a Bryophyta from Northwest Argentina as a Source of Antioxidants and Antimicrobials  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-07-01T14:24:40Z  
dc.identifier.eissn
2223-7747  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.number
2  
dc.journal.pagination
206-233  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Jimenez, Luis Ignacio. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Fundación Miguel Lillo. Dir.de Botánica. Laboratorio Criptogámico; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Correa Uriburu, Florencia Maria. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martínez Chamás, José Javier. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Suarez, Guillermo Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico - Tucumán. Unidad Ejecutora Lillo; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simirgiotis, Mario Juan. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Austral de Chile; Chile  
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet Noa Sur. Instituto de Bioprospección y Fisiología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.journal.title
Plants  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/plants14020253  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2223-7747/14/2/253