Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Gauna, Juan Marcelo
dc.contributor.author
Bárcena, Alejandra
dc.contributor.author
Bayardo, Mariela Paula
dc.contributor.author
Graciano, Corina
dc.contributor.author
Costa, M.lorenza
dc.date.available
2025-06-24T14:49:09Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Gauna, Juan Marcelo; Bárcena, Alejandra; Bayardo, Mariela Paula; Graciano, Corina; Costa, M.lorenza; Premature harvesting of guavirá fruit (Campomanesia xanthocarpa O.Berg) as a strategy to reach far-away sales locations; Inderscience Publishers; International Journal of Postharvest Technology and Innovation; 9; 3; 12-2024; 189-207
dc.identifier.issn
1744-7550
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/264478
dc.description.abstract
The guavirá is a rainforest native fruit with a very short postharvest life. This limits both the possibility of consumption and processing far from the harvesting sites. The objective of this research was to analyse whether harvesting immature fruit would be an adequate strategy to increase their postharvest life. Different guavirá maturity stages were defined at the time of harvesting based on the skin colour of the fruit on the plant. The fruit harvested at 100% orange were highly perishable compared to the 75% and 50% orange ones. The validation of selecting the ripening stage based on eye-detected skin colour was confirmed by measuring colour, firmness, acidity, and soluble solids. After four days at room temperature, the postharvest ripening of guavirá resulted in organoleptic qualities (colour and firmness) and nutritional qualities (antioxidants) similar to those of tree-ripened fruit. Storage at 8-10°C did not increase the post-harvest life of guavirá compared to room temperature.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Inderscience Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
tropical fruit
dc.subject
rainforest native fruit;
dc.subject
harvesting immature fruit
dc.subject
postharvest maturation
dc.subject
superficial colour
dc.subject
quality attributes
dc.subject
postharvest handling
dc.subject.classification
Silvicultura
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Premature harvesting of guavirá fruit (Campomanesia xanthocarpa O.Berg) as a strategy to reach far-away sales locations
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-05-26T09:21:44Z
dc.identifier.eissn
1744-7569
dc.journal.volume
9
dc.journal.number
3
dc.journal.pagination
189-207
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Gauna, Juan Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bárcena, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bayardo, Mariela Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Graciano, Corina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Costa, M.lorenza. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Fisiología Vegetal. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Naturales y Museo. Instituto de Fisiología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Postharvest Technology and Innovation
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.inderscience.com/link.php?id=143181
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1504/IJPTI.2024.143181
Archivos asociados