Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Moccia, Tobías  
dc.contributor.author
Antuña, Carolina  
dc.contributor.author
Bruzone, María Clara  
dc.contributor.author
Burini, Julieta Amalia  
dc.contributor.author
Libkind Frati, Diego  
dc.contributor.author
Alvarez, Lucía Paula  
dc.date.available
2025-06-24T13:07:17Z  
dc.date.issued
2024-09  
dc.identifier.citation
Moccia, Tobías; Antuña, Carolina; Bruzone, María Clara; Burini, Julieta Amalia; Libkind Frati, Diego; et al.; First Characterization of Kombucha Beverages Brewed in Argentina: Flavors, Off‐Flavors, and Chemical Profiles; Wiley; International Journal of Food Science; 2024; 1; 9-2024; 1-9  
dc.identifier.issn
2314-5765  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/264449  
dc.description.abstract
Kombucha is an acidic beverage obtained through the fermentation of sweetened tea by bacteria and yeast. The kombucha market is relatively new and shows sustained growth. Given kombucha’s inherent characteristics, compliance with regulations may be challenging. The aim of this study was to characterize the chemical and sensory diversity of commercial kombuchas in Argentina. Acetic acid was the predominant acid, while lactic and glucuronic acids were present in 70% and 50% of the kombuchas, respectively. Only 20% of the kombuchas met the ethanol limit, while all fell within the established pH range. Ninety percent had sugar concentrations exceeding the limit set by Argentinian Law. As assessed by a trained panel, drinkability was positively associated with sweetness and fruity tastes and negatively associated with astringency, bitterness, and off-flavors. This work represents the first comprehensive analysis of kombuchas in Argentina, revealing their variability and providing relevant insights for producers and consumers.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
FERMENTATION  
dc.subject
FERMENTED BEVERAGES  
dc.subject
SCOBY  
dc.subject
SENSORY ANALYSIS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
First Characterization of Kombucha Beverages Brewed in Argentina: Flavors, Off‐Flavors, and Chemical Profiles  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-06-23T13:26:24Z  
dc.journal.volume
2024  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-9  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Moccia, Tobías. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Antuña, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bruzone, María Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Burini, Julieta Amalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Libkind Frati, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Lucía Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2024/8677090  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1155/2024/8677090