Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Moccia, Tobías

dc.contributor.author
Antuña, Carolina

dc.contributor.author
Bruzone, María Clara

dc.contributor.author
Burini, Julieta Amalia

dc.contributor.author
Libkind Frati, Diego

dc.contributor.author
Alvarez, Lucía Paula

dc.date.available
2025-06-24T13:07:17Z
dc.date.issued
2024-09
dc.identifier.citation
Moccia, Tobías; Antuña, Carolina; Bruzone, María Clara; Burini, Julieta Amalia; Libkind Frati, Diego; et al.; First Characterization of Kombucha Beverages Brewed in Argentina: Flavors, Off‐Flavors, and Chemical Profiles; Wiley; International Journal of Food Science; 2024; 1; 9-2024; 1-9
dc.identifier.issn
2314-5765
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/264449
dc.description.abstract
Kombucha is an acidic beverage obtained through the fermentation of sweetened tea by bacteria and yeast. The kombucha market is relatively new and shows sustained growth. Given kombucha’s inherent characteristics, compliance with regulations may be challenging. The aim of this study was to characterize the chemical and sensory diversity of commercial kombuchas in Argentina. Acetic acid was the predominant acid, while lactic and glucuronic acids were present in 70% and 50% of the kombuchas, respectively. Only 20% of the kombuchas met the ethanol limit, while all fell within the established pH range. Ninety percent had sugar concentrations exceeding the limit set by Argentinian Law. As assessed by a trained panel, drinkability was positively associated with sweetness and fruity tastes and negatively associated with astringency, bitterness, and off-flavors. This work represents the first comprehensive analysis of kombuchas in Argentina, revealing their variability and providing relevant insights for producers and consumers.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
FERMENTATION
dc.subject
FERMENTED BEVERAGES
dc.subject
SCOBY
dc.subject
SENSORY ANALYSIS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
First Characterization of Kombucha Beverages Brewed in Argentina: Flavors, Off‐Flavors, and Chemical Profiles
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-06-23T13:26:24Z
dc.journal.volume
2024
dc.journal.number
1
dc.journal.pagination
1-9
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Moccia, Tobías. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Antuña, Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bruzone, María Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Burini, Julieta Amalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Libkind Frati, Diego. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alvarez, Lucía Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales. Universidad Nacional del Comahue. Instituto Andino Patagónico de Tecnologías Biológicas y Geoambientales; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Science
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1155/2024/8677090
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1155/2024/8677090
Archivos asociados