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dc.contributor.author
Aluffi, Melisa Egle  
dc.contributor.author
Magnoli, Karen  
dc.contributor.author
Carranza, Cecilia Soledad  
dc.contributor.author
Aparicio, Virginia Carolina  
dc.contributor.author
Barberis, Carla Lorena  
dc.contributor.author
Magnoli, Carina Elizabeth  
dc.date.available
2025-06-18T11:16:11Z  
dc.date.issued
2025-04  
dc.identifier.citation
Aluffi, Melisa Egle; Magnoli, Karen; Carranza, Cecilia Soledad; Aparicio, Virginia Carolina; Barberis, Carla Lorena; et al.; Ability of mixed fungal cultures to remove glyphosate from soil microcosms under stressful conditions; Springer; Biodegradation; 36; 3; 4-2025; 1-12  
dc.identifier.issn
0923-9820  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/264183  
dc.description.abstract
Many herbicides used extensively to manage weeds and protect economically important crops contain glyphosate (GP) as their main ingredient, which contaminates ecosystems when it spreads from the soil into the surrounding environment. This study evaluated the ability of two fungal strains to remove GP at a microcosm scale. The strains, Aspergillus oryzae AM2 and Mucor circinelloides 166, were tested on their own and in mixed cultures. The microcosms were conditioned at 30 or 70% field capacity (FC), and contaminated with 5000 or 15,000 mg kg−1 GP. The native microbial communities played a crucial role in the dissipation of the herbicide. At the end of the incubation (60 days), they had achieved removal percentages above 95% in most treatments. The exceptions were the microcosms subjected to hydric stress (30% FC) and contaminated with 15,000 mg kg−1 GP, in which the co-cultures outperformed the native microbial species (≥ 80 vs 33% removal, respectively). An increase in AMPA (aminomethylphosphonic acid), the main metabolite of GP degradation, was usually detected after 60 days, which indicates that biodegradation may have been one of the main mechanisms involved in the removal of the herbicide. These results provide information about the potential of two mixed fungal cultures (containing species that are native to agricultural soils) to remove GP under stressful conditions.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ASPERGILLUS ORYZAE  
dc.subject
MUCOR CIRCINELLOIDES  
dc.subject
GLYPHOSATE  
dc.subject
AMINOMETHYLPHOSPHONIC ACID REMOVAL  
dc.subject
TOTAL FUNGAL COUNTS  
dc.subject.classification
Micología  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Ability of mixed fungal cultures to remove glyphosate from soil microcosms under stressful conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-06-11T13:29:07Z  
dc.journal.volume
36  
dc.journal.number
3  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlin  
dc.description.fil
Fil: Aluffi, Melisa Egle. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magnoli, Karen. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Carranza, Cecilia Soledad. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Aparicio, Virginia Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Sur. Estación Experimental Agropecuaria Balcarce. Agencia de Extensión Rural Balcarce; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barberis, Carla Lorena. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Magnoli, Carina Elizabeth. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas Fisicoquímicas y Naturales. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología; Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Fisicoquímicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología. Cátedra de Micología; Argentina  
dc.journal.title
Biodegradation  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s10532-025-10126-4  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s10532-025-10126-4