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dc.contributor.author
Eberhardt, Agustina  
dc.contributor.author
Niizawa, Ignacio  
dc.contributor.author
López, Emilse Camila  
dc.contributor.author
Rossi, Yanina Estefanía  
dc.contributor.author
Montenegro, Mariana Angélica  
dc.contributor.author
Mammarella, Enrique José  
dc.contributor.author
Manzo, Ricardo Martín  
dc.contributor.author
Sihufe, Guillermo Adrian  
dc.date.available
2025-06-06T09:13:33Z  
dc.date.issued
2024-11  
dc.identifier.citation
Eberhardt, Agustina; Niizawa, Ignacio; López, Emilse Camila; Rossi, Yanina Estefanía; Montenegro, Mariana Angélica; et al.; Production of whey protein ingredients with improved bioactivity based on single and sequential enzymatic hydrolysis reactions; Springer; Systems Microbiology and Biomanufacturing; 5; 1; 11-2024; 101-111  
dc.identifier.issn
2662-7655  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/263552  
dc.description.abstract
Whey protein concentrate (WPC) via single or sequential enzymatic hydrolysissteps using either only Alcalase® 2.4 L (WPH-A) or Alcalase®2.4 L followed by Flavourzyme® 500 L (WPH-AF) was investigated.Different bioactive properties of particular interest in the obtained hydrolysateswere evaluated. Calcium-binding capacity (Ca-CC) of the hydrolysates wasoptimized using response surface methodology to adjust the experimental conditions used forproducing the calcium nano-compounds. Chelates with higher Ca-CC were obtainedusing the WPH-AF compared to WPH-A. Additionally, antihypertensive andantioxidant activities of both hydrolysates showed significant improvementswhen compared to WPC, and these capabilities remained stable after undergoing different heattreatments. Finally, both hydrolysates presented a cytoprotective effect in twocell lines, suggesting that these products may have positive effects againstdiseases associated with reactive oxygen species. The results obtained indicate that theWPHs produced herein could be used in the development of food formulations withpotential health benefits.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
WHEY PROTEIN HYDROLYSATES  
dc.subject
ALCALASE  
dc.subject
FLAVOURZYME  
dc.subject
BIOACTIVE PROFILE  
dc.subject
FUNCTIONAL INGREDIENTS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Production of whey protein ingredients with improved bioactivity based on single and sequential enzymatic hydrolysis reactions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-06-04T11:32:04Z  
dc.identifier.eissn
2662-7663  
dc.journal.volume
5  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
101-111  
dc.journal.pais
China  
dc.description.fil
Fil: Eberhardt, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Niizawa, Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López, Emilse Camila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica. - Universidad Nacional de Villa Maria. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Montenegro, Mariana Angélica. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Cordoba. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica. - Universidad Nacional de Villa Maria. Instituto Multidisciplinario de Investigacion y Transferencia Agroalimentaria y Biotecnologica.; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mammarella, Enrique José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Manzo, Ricardo Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sihufe, Guillermo Adrian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Desarrollo Tecnológico para la Industria Química; Argentina  
dc.journal.title
Systems Microbiology and Biomanufacturing  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/article/10.1007/s43393-024-00318-z  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s43393-024-00318-z