Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Bigatton, Ezequiel Darío  
dc.contributor.author
Verdenelli, Romina Aylen  
dc.contributor.author
Haro, Ricardo J.  
dc.contributor.author
Ayoub, Ibrahim  
dc.contributor.author
Barbero, Florencia Magalí  
dc.contributor.author
Martín, María Paula  
dc.contributor.author
Dubini, Lucas Esteban  
dc.contributor.author
Jorrín Novo, Jesús V.  
dc.contributor.author
Lucini, Enrique Iván  
dc.contributor.author
Castillejo, María Ángeles  
dc.date.available
2025-05-30T16:19:21Z  
dc.date.issued
2024-09  
dc.identifier.citation
Bigatton, Ezequiel Darío; Verdenelli, Romina Aylen; Haro, Ricardo J.; Ayoub, Ibrahim; Barbero, Florencia Magalí; et al.; Metagenomic Analysis to Assess the Impact of Plant Growth-Promoting Rhizobacteria on Peanut ( Arachis hypogaea L.) Crop Production and Soil Enzymes and Microbial Diversity; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 72; 40; 9-2024; 22385-22397  
dc.identifier.issn
0021-8561  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/263071  
dc.description.abstract
Peanut production could be increased through plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR). In this regard, the present field research aimed at elucidating the impact of PGPR on peanut yield, soil enzyme activity, microbial diversity, and structure. Three PGPR strains (Bacillus velezensis, RI3; Bacillus velezensis, SC6; Pseudomonas psychrophila, P10) were evaluated, along with Bradyrhizobium japonicum (BJ), taken as a control. PGPR increased seed yield by 8%, improving the radiation use efficiency (4–14%). PGPR modified soil enzymes (fluorescein diacetate activity by 17% and dehydrogenase activity by 28%) and microbial abundance (12%). However, PGPR did not significantly alter microbial diversity; nonetheless, it modified the relative abundance of key phyla (Actinobacteria > Proteobacteria > Firmicutes) and genera (Bacillus > Arthrobacter > Pseudomonas). PGPRs modified the relative abundance of genes associated with N-fixation and nitrification while increasing genes related to N-assimilation and N-availability. PGPR improved agronomic traits without altering rhizosphere diversity.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
American Chemical Society  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Bacillus  
dc.subject
Pseudomonas  
dc.subject
Crop Yield  
dc.subject
Soil Metagenome  
dc.subject
Soil Enzymes  
dc.subject
FDA  
dc.subject
DHA  
dc.subject.classification
Ciencias del Suelo  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Metagenomic Analysis to Assess the Impact of Plant Growth-Promoting Rhizobacteria on Peanut ( Arachis hypogaea L.) Crop Production and Soil Enzymes and Microbial Diversity  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-30T14:13:39Z  
dc.journal.volume
72  
dc.journal.number
40  
dc.journal.pagination
22385-22397  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Washington  
dc.description.fil
Fil: Bigatton, Ezequiel Darío. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Verdenelli, Romina Aylen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Haro, Ricardo J.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Córdoba. Estación Experimental Agropecuaria Manfredi; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ayoub, Ibrahim. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Barbero, Florencia Magalí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martín, María Paula. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Dubini, Lucas Esteban. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jorrín Novo, Jesús V.. Universidad de Córdoba; España  
dc.description.fil
Fil: Lucini, Enrique Iván. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Castillejo, María Ángeles. Universidad de Córdoba; España  
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.4c05687  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.4c05687