Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bigatton, Ezequiel Darío

dc.contributor.author
Verdenelli, Romina Aylen

dc.contributor.author
Haro, Ricardo J.
dc.contributor.author
Ayoub, Ibrahim

dc.contributor.author
Barbero, Florencia Magalí

dc.contributor.author
Martín, María Paula

dc.contributor.author
Dubini, Lucas Esteban

dc.contributor.author
Jorrín Novo, Jesús V.

dc.contributor.author
Lucini, Enrique Iván

dc.contributor.author
Castillejo, María Ángeles
dc.date.available
2025-05-30T16:19:21Z
dc.date.issued
2024-09
dc.identifier.citation
Bigatton, Ezequiel Darío; Verdenelli, Romina Aylen; Haro, Ricardo J.; Ayoub, Ibrahim; Barbero, Florencia Magalí; et al.; Metagenomic Analysis to Assess the Impact of Plant Growth-Promoting Rhizobacteria on Peanut ( Arachis hypogaea L.) Crop Production and Soil Enzymes and Microbial Diversity; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 72; 40; 9-2024; 22385-22397
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/263071
dc.description.abstract
Peanut production could be increased through plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR). In this regard, the present field research aimed at elucidating the impact of PGPR on peanut yield, soil enzyme activity, microbial diversity, and structure. Three PGPR strains (Bacillus velezensis, RI3; Bacillus velezensis, SC6; Pseudomonas psychrophila, P10) were evaluated, along with Bradyrhizobium japonicum (BJ), taken as a control. PGPR increased seed yield by 8%, improving the radiation use efficiency (4–14%). PGPR modified soil enzymes (fluorescein diacetate activity by 17% and dehydrogenase activity by 28%) and microbial abundance (12%). However, PGPR did not significantly alter microbial diversity; nonetheless, it modified the relative abundance of key phyla (Actinobacteria > Proteobacteria > Firmicutes) and genera (Bacillus > Arthrobacter > Pseudomonas). PGPRs modified the relative abundance of genes associated with N-fixation and nitrification while increasing genes related to N-assimilation and N-availability. PGPR improved agronomic traits without altering rhizosphere diversity.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Bacillus
dc.subject
Pseudomonas
dc.subject
Crop Yield
dc.subject
Soil Metagenome
dc.subject
Soil Enzymes
dc.subject
FDA
dc.subject
DHA
dc.subject.classification
Ciencias del Suelo

dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca

dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS

dc.title
Metagenomic Analysis to Assess the Impact of Plant Growth-Promoting Rhizobacteria on Peanut ( Arachis hypogaea L.) Crop Production and Soil Enzymes and Microbial Diversity
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-05-30T14:13:39Z
dc.journal.volume
72
dc.journal.number
40
dc.journal.pagination
22385-22397
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.journal.ciudad
Washington
dc.description.fil
Fil: Bigatton, Ezequiel Darío. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Verdenelli, Romina Aylen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Haro, Ricardo J.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Córdoba. Estación Experimental Agropecuaria Manfredi; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ayoub, Ibrahim. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Barbero, Florencia Magalí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martín, María Paula. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Dubini, Lucas Esteban. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jorrín Novo, Jesús V.. Universidad de Córdoba; España
dc.description.fil
Fil: Lucini, Enrique Iván. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Castillejo, María Ángeles. Universidad de Córdoba; España
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.4c05687
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.4c05687
Archivos asociados