Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
López, Emelí  
dc.contributor.author
Alvarez Prado, Santiago  
dc.contributor.author
Rotundo, José Luis  
dc.contributor.author
Gerde, Jose Arnaldo  
dc.date.available
2025-05-26T12:40:28Z  
dc.date.issued
2024-11  
dc.identifier.citation
López, Emelí; Alvarez Prado, Santiago; Rotundo, José Luis; Gerde, Jose Arnaldo; Unravelling the environmental drivers determining the residual fraction of soybean seed; John Wiley & Sons; Crop Science; 65; 1; 11-2024; 1-13  
dc.identifier.issn
0011-183X  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/262586  
dc.description.abstract
There are threemain components of soybean (Glycine max (L.) Merr.) seeds: protein,oil, and residual. The residual fraction includes soluble and insoluble carbohydrates,lignin, and minerals. Among soluble carbohydrates, the presence of raffinose familyof oligosaccharides (RFOs) has poor nutritional value (i.e., raffinose and stachyose),and the inability of monogastric animals to digest them limits the potential useof soybean meal for food and feed applications. Our objective was to understandhow different environmental conditions impact soybean seed quality, particularlythe concentration of the residual fraction and its components. Nine commercialgenotypes from three maturity groups were sown on early and late dates. The concentrationof insoluble carbohydrates + lignin was positively associated with seedweight (r = 0.67) and negatively associated with the mean temperature during theseed-filling period (R5–R7; r = −0.61). Within soluble carbohydrates, RFOs werenegatively influenced by the mean temperature at the beginning of the seed-fillingperiod (R5–R6; r = −0.37), while sucrose concentration showed the opposite effect(r = 0.43). In contrast, precipitation exhibited a positive correlation with RFOs,whereas sucrose displayed a negative correlation (r = 0.38 and r = −0.42). Thisstudy showed that the decrease in protein concentration was related to the increasein the residual fraction of the seeds, and higher temperatures during seed-fillingperiod impacted the residual composition of the seeds, specifically by reducing RFOconcentration.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
John Wiley & Sons  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SOYBEAN  
dc.subject
RESIDUAL  
dc.subject
SOLUBLE CARBOHYDRATES  
dc.subject
PROTEIN  
dc.subject.classification
Agricultura  
dc.subject.classification
Agricultura, Silvicultura y Pesca  
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS  
dc.title
Unravelling the environmental drivers determining the residual fraction of soybean seed  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-26T09:22:49Z  
dc.identifier.eissn
1435-0653  
dc.journal.volume
65  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva Jersey  
dc.description.fil
Fil: López, Emelí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Cs.agrarias. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cultivos Extensivos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alvarez Prado, Santiago. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Cs.agrarias. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cultivos Extensivos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rotundo, José Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina. Corteva Agriscience; Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Gerde, Jose Arnaldo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Investigaciones en Ciencias Agrarias de Rosario; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Cs.agrarias. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cultivos Extensivos; Argentina  
dc.journal.title
Crop Science  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/csc2.21406  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1002/csc2.21406