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dc.contributor.author
Becerra, Federico Mauricio  
dc.contributor.author
Garro, Maria Filomena  
dc.contributor.author
Melo, Gisela Mabel  
dc.contributor.author
Masuelli, Martin Alberto  
dc.date.available
2025-05-26T10:18:51Z  
dc.date.issued
2024-11  
dc.identifier.citation
Becerra, Federico Mauricio; Garro, Maria Filomena; Melo, Gisela Mabel; Masuelli, Martin Alberto; Preparation and Characterization of Lithraea molleoides Gum Flour and Its Blend Films; MDPI; Processes; 12; 11; 11-2024; 1-18  
dc.identifier.issn
2227-9717  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/262535  
dc.description.abstract
Lithraea molleoides fruit gum (LMFG) is a valuable product obtained from the total hydrolysis of the fruit. The hydrolysis process involves three methods: thermal (LMFGT), alkaline (LMFGB), and acid (LMFGA). Through these methods, the aim is to break bonds and de-esterify polysaccharides, resulting in increased solubility and decreased molecular weight. The resulting hydrolysates are then combined with pectins in a 1:2 ratio to form films. In this study, the focus is on utilizing the hydrolysates of Lithraea molleoides gums for film applications, with an evaluation of their structural and physicochemical characteristics. The films produced exhibit excellent mechanical properties and low water vapor permeability, as well as exceptional thermal stability. These properties make them highly suitable for industrial films in pharmaceutical and food applications. This research highlights the potential of LMFG-based films as a viable solution for various industrial needs due to their outstanding performance across multiple parameters.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
MDPI  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
Lithraea molleoides  
dc.subject
fruit gum  
dc.subject
hydrolysis  
dc.subject
films  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Preparation and Characterization of Lithraea molleoides Gum Flour and Its Blend Films  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-26T09:22:29Z  
dc.journal.volume
12  
dc.journal.number
11  
dc.journal.pagination
1-18  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basel  
dc.description.fil
Fil: Becerra, Federico Mauricio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Garro, Maria Filomena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Melo, Gisela Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Masuelli, Martin Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Cátedra de Química Física; Argentina  
dc.journal.title
Processes  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2227-9717/12/11/2506  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/pr12112506