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dc.contributor.author
Becerra, Federico Mauricio

dc.contributor.author
Garro, Maria Filomena

dc.contributor.author
Melo, Gisela Mabel

dc.contributor.author
Masuelli, Martin Alberto

dc.date.available
2025-05-26T10:18:51Z
dc.date.issued
2024-11
dc.identifier.citation
Becerra, Federico Mauricio; Garro, Maria Filomena; Melo, Gisela Mabel; Masuelli, Martin Alberto; Preparation and Characterization of Lithraea molleoides Gum Flour and Its Blend Films; MDPI; Processes; 12; 11; 11-2024; 1-18
dc.identifier.issn
2227-9717
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/262535
dc.description.abstract
Lithraea molleoides fruit gum (LMFG) is a valuable product obtained from the total hydrolysis of the fruit. The hydrolysis process involves three methods: thermal (LMFGT), alkaline (LMFGB), and acid (LMFGA). Through these methods, the aim is to break bonds and de-esterify polysaccharides, resulting in increased solubility and decreased molecular weight. The resulting hydrolysates are then combined with pectins in a 1:2 ratio to form films. In this study, the focus is on utilizing the hydrolysates of Lithraea molleoides gums for film applications, with an evaluation of their structural and physicochemical characteristics. The films produced exhibit excellent mechanical properties and low water vapor permeability, as well as exceptional thermal stability. These properties make them highly suitable for industrial films in pharmaceutical and food applications. This research highlights the potential of LMFG-based films as a viable solution for various industrial needs due to their outstanding performance across multiple parameters.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
MDPI
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Lithraea molleoides
dc.subject
fruit gum
dc.subject
hydrolysis
dc.subject
films
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Preparation and Characterization of Lithraea molleoides Gum Flour and Its Blend Films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-05-26T09:22:29Z
dc.journal.volume
12
dc.journal.number
11
dc.journal.pagination
1-18
dc.journal.pais
Suiza

dc.journal.ciudad
Basel
dc.description.fil
Fil: Becerra, Federico Mauricio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina
dc.description.fil
Fil: Garro, Maria Filomena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Melo, Gisela Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Investigaciones Biológicas de San Luis; Argentina
dc.description.fil
Fil: Masuelli, Martin Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - San Luis. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich". Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Ciencias Físico Matemáticas y Naturales. Instituto de Física Aplicada "Dr. Jorge Andrés Zgrablich"; Argentina. Universidad Nacional de San Luis. Facultad de Química, Bioquímica y Farmacia. Cátedra de Química Física; Argentina
dc.journal.title
Processes
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2227-9717/12/11/2506
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/pr12112506
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