Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Danert, Fátima Carolina

dc.contributor.author
Zampini, Iris Catiana

dc.contributor.author
Ordóñez, Roxana Mabel

dc.contributor.author
Maldonado, L.
dc.contributor.author
Bedascarrasbure, Enrique Luciano

dc.contributor.author
Isla, Maria Ines

dc.date.available
2025-05-23T09:32:13Z
dc.date.issued
2011
dc.identifier.citation
Natural antioxidants from bee products; XXII Jornadas Científicas de la Asociación de Biología de Tucumán; Tafí del Valle; Argentina; 2010; 105-105
dc.identifier.issn
0327-9545
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/262365
dc.description.abstract
The aim of this study was to determine the antioxidant capacity of propolis from two phytogeographical regions of Argentina: Santiago del Estero (SE) and Chaco (CHA). Phenolic compounds and flavonoid content were determined in Gallic acid equivalent (GAE/ ml) and quercetin equivalent (QE), respectively. Different in vitro assays were used to determine the free radical scavenging activity and inhibitory activity on β-carotene bleaching (linoleic acid/βcarotene/H2 O2 ). The scavenging concentration of 50% of free radical (SC50) was calculated. All propolis extracts showed free radical scavenging activity with SC50 values lower than 10 and 1 μg GAE/ ml for SE propolis and CHA propolis, respectively. Also, the propolis extract showed scavenging capacity on HO• with SC50 values of 100 μg GAE/ml. It also showed protective activity against lipid oxidation. In view of the results obtained, the propolis from SE and CHA could be used as functional foods against oxidative stress oxidative and as food preservatives.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Tech Science Press

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Propolis
dc.subject
Santiago del Estero
dc.subject
Chaco
dc.subject
Antioxidant activity
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Salud

dc.subject.classification
Ciencias de la Salud

dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD

dc.title
Natural antioxidants from bee products
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.type
info:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.date.updated
2025-05-21T13:58:50Z
dc.journal.volume
35
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
105-105
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.description.fil
Fil: Danert, Fátima Carolina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ordóñez, Roxana Mabel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.description.fil
Fil: Maldonado, L.. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bedascarrasbure, Enrique Luciano. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Tucuman-Santiago del Estero. Estación Experimental Agropecuaria Famaillá; Argentina
dc.description.fil
Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Química del Noroeste. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Bioquímica, Química y Farmacia. Instituto de Química del Noroeste; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://asobioltuc.com/listado.php?id=2
dc.conicet.rol
Autor

dc.coverage
Nacional
dc.type.subtype
Jornada
dc.description.nombreEvento
XXII Jornadas Científicas de la Asociación de Biología de Tucumán
dc.date.evento
2010-10-13
dc.description.ciudadEvento
Tafí del Valle
dc.description.paisEvento
Argentina

dc.type.publicacion
Journal
dc.description.institucionOrganizadora
Asociación de Biología de Tucumán
dc.source.revista
Biocell

dc.date.eventoHasta
2010-10-15
dc.type
Jornada
Archivos asociados