Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Vento, Barbara  
dc.contributor.author
Ginebra Aguilar, Milagros  
dc.contributor.author
Vallebella, Marco  
dc.contributor.author
Bonjour, Lorena de Jesús  
dc.contributor.author
Ontivero, Marcela del Valle  
dc.contributor.author
Duplancic Videla, María Andrea del Carmen  
dc.contributor.author
Mezzatesta, Daniela Silvia  
dc.contributor.author
Martinez Carretero, Eduardo Enrique  
dc.date.available
2025-05-19T12:09:46Z  
dc.date.issued
2024-10  
dc.identifier.citation
Vento, Barbara; Ginebra Aguilar, Milagros; Vallebella, Marco; Bonjour, Lorena de Jesús; Ontivero, Marcela del Valle; et al.; Assessing the contribution of spontaneous vegetation to carbon storage and biodiversity in a vineyard of Argentina; Taylor & Francis; Agroecology and Sustainable Food Systems; 49; 1; 10-2024; 41-62  
dc.identifier.issn
2168-3565  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/261947  
dc.description.abstract
Spontaneous vegetation in crop systems supports many ecosystem benefits, such as enhanced biodiversity. Vineyards are considered one of the most relevant crops in the arid lands of Argentina. In recent years, there has been a growing focus on developing more sustainable practices to enhance a balance among available resources, living organisms, and productivity in vineyards worldwide. We studied the coverage and richness of spontaneousvegetation in a vineyard of Mendoza specifically examining its contribution to biodiversity and carbon storage. We characterized, analyzed, and discussed the plant diversity and the effects of management practices on coverage and carbon storage in both the inter-row and row spaces. As expected, the inter-row areas exhibited greater number of species and higher coverage percentage under both removal and non-removal practices compared to the rowspaces which were predominantly dominated by non-native species. The aboveground vegetation in both the row and the inter-row retained more carbon than the belowground biomass. The spontaneous vegetation in the inter-row space accumulated 1.6 tnC/ha, while the under row space accumulated 0.18 tnC/ha. This research provides valuable insights into the characteristics and carbon retention capabilities of spontaneous vegetation growing ina commercial vineyard from Mendoza, Argentina.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CLIMATE CHANGE  
dc.subject
COVERAGE  
dc.subject
ECOSYSTEM BENEFITS  
dc.subject
INTER-ROW  
dc.subject.classification
Otras Ciencias de la Tierra y relacionadas con el Medio Ambiente  
dc.subject.classification
Ciencias de la Tierra y relacionadas con el Medio Ambiente  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Assessing the contribution of spontaneous vegetation to carbon storage and biodiversity in a vineyard of Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-16T13:10:47Z  
dc.identifier.eissn
2168-3573  
dc.journal.volume
49  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
41-62  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Gales  
dc.description.fil
Fil: Vento, Barbara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ginebra Aguilar, Milagros. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vallebella, Marco. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bonjour, Lorena de Jesús. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ontivero, Marcela del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Duplancic Videla, María Andrea del Carmen. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mezzatesta, Daniela Silvia. Chandon Argentina y Terrazas de Los Andes, Luján de Cuy; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martinez Carretero, Eduardo Enrique. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina  
dc.journal.title
Agroecology and Sustainable Food Systems  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.tandfonline.com/doi/epdf/10.1080/21683565.2024.2410235?needAccess=true  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/21683565.2024.2410235