Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lucini Mas, Agustín  
dc.contributor.author
Canalis, Alejandra Mariel  
dc.contributor.author
Pasqualini, María Eugenia  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.date.available
2025-05-15T13:38:38Z  
dc.date.issued
2024-02  
dc.identifier.citation
Lucini Mas, Agustín; Canalis, Alejandra Mariel; Pasqualini, María Eugenia; Wunderlin, Daniel Alberto; Baroni, María Verónica; The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet; Multidisciplinary Digital Publishing Institute; Foods; 13; 5; 2-2024; 1-13  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/261658  
dc.description.abstract
Today, consumption of diets rich in saturated fat and fructose, associated with a variety of metabolic deregulations, has increased. The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with a residue of defatted chia seed on a diet with low nutritional quality. To do this, C57BL/6 male mice were fed with the Control (C), Low-Nutritional-Quality (LNQ), or supplemented-with-chia-defatted-flour (LNQ+C) diets. After 12 weeks, the glucose and lactate levels were determined in the serum, liver, and kidney, along with reactive oxygen species (ROS) levels, antioxidant enzyme activity, reduced glutathione (GSH), and protein oxidation (AOPP). The LNQ diet increased the glucose and lactate levels (+25% and +50% approx. in the liver, with respect to the control group) and generated oxidative stress by modifying the levels of ROS and the activity of antioxidant enzymes, causing oxidative damage to proteins (+12% in the liver, with respect to the control). Chia supplementation helped to restore the glucose to control levels and modulate the endogenous antioxidant system, resulting in a decrease in protein oxidation products with no differences compared to the control group. In conclusion, supplementation with chia showed beneficial effects on the general health of mice, even when fed a low-nutritional-quality diet.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Multidisciplinary Digital Publishing Institute  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/  
dc.subject
OXIDATIVE STRESS  
dc.subject
CHIA  
dc.subject
GLUCOSE METABOLISM  
dc.subject
POLYPHENOLS  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
HIGH FRUCTOSE  
dc.subject
HIGH SATURATED FATTY ACIDS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
The Effects of Chia Defatted Flour as a Nutritional Supplement in C57BL/6 Mice Fed a Low-Quality Diet  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-14T12:43:57Z  
dc.identifier.eissn
2304-8158  
dc.journal.volume
13  
dc.journal.number
5  
dc.journal.pagination
1-13  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Basilea  
dc.description.fil
Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Instituto de Biología Celular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Química Orgánica; Argentina  
dc.journal.title
Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.mdpi.com/2304-8158/13/5/678  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.3390/foods13050678