Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Lucini Mas, Agustín

dc.contributor.author
Canalis, Alejandra Mariel

dc.contributor.author
Mattalloni, Mara Soledad

dc.contributor.author
Pasqualini, María Eugenia

dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto

dc.contributor.author
Baroni, María Verónica

dc.date.available
2025-05-14T11:51:13Z
dc.date.issued
2024-08
dc.identifier.citation
Lucini Mas, Agustín; Canalis, Alejandra Mariel; Mattalloni, Mara Soledad; Pasqualini, María Eugenia; Wunderlin, Daniel Alberto; et al.; Sesame defatted flour: antioxidant response and improvement in carbohydrate metabolism in high-fructose/high-saturated fatty acids diet-fed mice; Springer; Journal of Food Science and Technology; 62; 4; 8-2024; 644-653
dc.identifier.issn
0022-1155
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/261482
dc.description.abstract
The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with defatted sesame seeds on a diet with low nutritional quality (high-fructose and high proportion of saturated fatty acids), in terms of the redox state and carbohydrate metabolism. C57BL/6 male mice were fed for 12 weeks with Control (C), Low Nutritional Quality (LNQ), or supplemented with sesame defatted flour (LNQ + S) diets. Levels of glucose, lactate, reactive oxygen species, antioxidant enzyme activity, reduced glutathione, and protein oxidation (AOPP) were determined. Overall, LNQ increased liver glucose (+ 20%), lactate (+ 60%) and AOPP (+15%) with respect to C, and modulated the enzymatic and non-enzymatic endogenous antioxidants. However, sesame supplementation restored glucose and lactate levels to those of C group and modulated the endogenous antioxidant systems, contributing to a reduction in oxidative damage in proteins. In conclusion, supplementation with sesame showed beneficial effects in mice fed a low nutritional quality diet.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
SESAME
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
DIET
dc.subject
MOUSE
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Sesame defatted flour: antioxidant response and improvement in carbohydrate metabolism in high-fructose/high-saturated fatty acids diet-fed mice
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-05-09T16:01:38Z
dc.journal.volume
62
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
644-653
dc.journal.pais
Alemania

dc.journal.ciudad
Berlín
dc.description.fil
Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad de Córdoba. Facultad de Ciencias. Departamento de Química Orgánica e Ingeniería Química; España
dc.description.fil
Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mattalloni, Mara Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Instituto de Biología Celular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s13197-024-06049-2
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-024-06049-2
Archivos asociados