Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Lucini Mas, Agustín  
dc.contributor.author
Canalis, Alejandra Mariel  
dc.contributor.author
Mattalloni, Mara Soledad  
dc.contributor.author
Pasqualini, María Eugenia  
dc.contributor.author
Wunderlin, Daniel Alberto  
dc.contributor.author
Baroni, María Verónica  
dc.date.available
2025-05-14T11:51:13Z  
dc.date.issued
2024-08  
dc.identifier.citation
Lucini Mas, Agustín; Canalis, Alejandra Mariel; Mattalloni, Mara Soledad; Pasqualini, María Eugenia; Wunderlin, Daniel Alberto; et al.; Sesame defatted flour: antioxidant response and improvement in carbohydrate metabolism in high-fructose/high-saturated fatty acids diet-fed mice; Springer; Journal of Food Science and Technology; 62; 4; 8-2024; 644-653  
dc.identifier.issn
0022-1155  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/261482  
dc.description.abstract
The aim of this study was to evaluate the effect of dietary supplementation with defatted sesame seeds on a diet with low nutritional quality (high-fructose and high proportion of saturated fatty acids), in terms of the redox state and carbohydrate metabolism. C57BL/6 male mice were fed for 12 weeks with Control (C), Low Nutritional Quality (LNQ), or supplemented with sesame defatted flour (LNQ + S) diets. Levels of glucose, lactate, reactive oxygen species, antioxidant enzyme activity, reduced glutathione, and protein oxidation (AOPP) were determined. Overall, LNQ increased liver glucose (+ 20%), lactate (+ 60%) and AOPP (+15%) with respect to C, and modulated the enzymatic and non-enzymatic endogenous antioxidants. However, sesame supplementation restored glucose and lactate levels to those of C group and modulated the endogenous antioxidant systems, contributing to a reduction in oxidative damage in proteins. In conclusion, supplementation with sesame showed beneficial effects in mice fed a low nutritional quality diet.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
SESAME  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
DIET  
dc.subject
MOUSE  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Sesame defatted flour: antioxidant response and improvement in carbohydrate metabolism in high-fructose/high-saturated fatty acids diet-fed mice  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-09T16:01:38Z  
dc.journal.volume
62  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
644-653  
dc.journal.pais
Alemania  
dc.journal.ciudad
Berlín  
dc.description.fil
Fil: Lucini Mas, Agustín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad de Córdoba. Facultad de Ciencias. Departamento de Química Orgánica e Ingeniería Química; España  
dc.description.fil
Fil: Canalis, Alejandra Mariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Escuela de Nutrición; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Mattalloni, Mara Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pasqualini, María Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Medicina. Instituto de Biología Celular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Wunderlin, Daniel Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/10.1007/s13197-024-06049-2  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/s13197-024-06049-2