Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Black rice phenolics alleviate T2DM through comprehensive regulation of oxidative stress, metabolic pathways and gut microbiota

Xu, Shuyan; Li, Xianbao; Podio, Natalia SoledadIcon ; Han, Yuna; Wang, Xiao-Yin; Gong, Er Sheng
Fecha de publicación: 12/2024
Editorial: Elsevier
Revista: Food Bioscience
ISSN: 2212-4292
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Naturales y Exactas

Resumen

This study explored the potential of black rice phenolics (BRP) in managing type 2 diabetes mellitus (T2DM) by examining their effects on oxidative stress, metabolic pathways, and gut microbiota. The results indicated that BRP significantly alleviated diabetic symptoms, lowered fasting blood glucose and Hemoglobin A1c (HbA1c) levels, and enhanced glucose tolerance in T2DM rats. Additionally, BRP reduced serum triglyceride (TG) and total cholesterol (TC) levels, improved kidney and liver function, and decreased oxidative stress in plasma and liver. BRP also increased gut microbiota diversity, specifically promoting the growth of Verrucomicrobia and Akkermansia. Furthermore, BRP modulated serum, cecum, and colon metabolites, particularly those linked to tryptophan, vitamin, and lipid metabolism, offering insights into its glucose-lowering mechanisms. These findings suggest that BRP exerts anti-diabetic effects by modulating gut microbiota and metabolic pathways, thus improving glucose metabolism. This study provides a basis for developing BRP-based functional foods targeting diabetes management.
Palabras clave: Phenolics , Diabetes mellitus , Gut microbiota , Glucose metabolism , Metabolism
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 7.985Mb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/261277
URL: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429224019254
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.fbio.2024.105494
Colecciones
Articulos(ICYTAC)
Articulos de INST. DE CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS CORDOBA
Citación
Xu, Shuyan; Li, Xianbao; Podio, Natalia Soledad; Han, Yuna; Wang, Xiao-Yin; et al.; Black rice phenolics alleviate T2DM through comprehensive regulation of oxidative stress, metabolic pathways and gut microbiota; Elsevier; Food Bioscience; 62; 12-2024; 1-12
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES