Capítulo de Libro
A Rapid Method for Screening Microplastic in Seafood Using Nile Red (NR) and Fluorescence Preceding Spectroscopic Polymer Analysis
Título del libro: Chemical Food Contaminants Analysis
Gonzalez, Mariana
; Islas, María Soledad
; Mitton, Francesca María
; Diaz Jaramillo, Mauricio Javier




Fecha de publicación:
2024
Editorial:
Springer
ISBN:
978-1-0716-3808-8
Idioma:
Inglés
Clasificación temática:
Resumen
Microplastic analysis in seafood is challenging in terms of size, quality assurance, and time-consuming efforts. In this chapter, we describe a rapid and simple method for analyzing microplastics (0.02 - 5 mm) in seafood tissues. The procedure involves alkaline digestion, a single filtration step and further visual screening of potential microplastics by means of nile red staining and analysis under stereo microscopeusing a fluorescent lamp (450 nm excitation - 500 nm emission) as an initial step preceding the spectroscopic identification of polymer structure.
Palabras clave:
Microplastics
,
Seafood
,
Alkaline Digestion
Archivos asociados
Licencia
Identificadores
DOI:
http://dx.doi.org/
Colecciones
Capítulos de libros(CCT - MAR DEL PLATA)
Capítulos de libros de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - MAR DEL PLATA
Capítulos de libros de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - MAR DEL PLATA
Capítulos de libros(IIMYC)
Capítulos de libros de INSTITUTO DE INVESTIGACIONES MARINAS Y COSTERAS
Capítulos de libros de INSTITUTO DE INVESTIGACIONES MARINAS Y COSTERAS
Citación
Gonzalez, Mariana; Islas, María Soledad; Mitton, Francesca María; Diaz Jaramillo, Mauricio Javier; A Rapid Method for Screening Microplastic in Seafood Using Nile Red (NR) and Fluorescence Preceding Spectroscopic Polymer Analysis; Springer; 2024; 263-274
Compartir
Altmétricas