Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Paesani, Candela

dc.contributor.author
Moiraghi, Malena

dc.contributor.author
Bustos Shmidt, Mariela Cecilia

dc.contributor.author
Navarro, José Luis

dc.contributor.author
Perez, Gabriela Teresa

dc.date.available
2025-05-12T14:43:10Z
dc.date.issued
2024-10
dc.identifier.citation
Paesani, Candela; Moiraghi, Malena; Bustos Shmidt, Mariela Cecilia; Navarro, José Luis; Perez, Gabriela Teresa; Purple maize arabinoxylan could protect antioxidant compounds during digestion; Taylor & Francis Ltd; International Journal of Food Sciences and Nutrition; 75; 8; 10-2024; 774-785
dc.identifier.issn
0963-7486
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/261127
dc.description.abstract
Purple maize is a pigmented variety rich in antioxidants. Arabinoxylans (AX) are prebioticcompounds also found in the grain wall that can form gels. Recently, antioxidants have extensivelybeen studied for their beneficial effects. However, these bioactive compounds do not easily reachthe intestine in a stable form. These gels can protect certain compounds during in vitro digestion.This work aimed to extract the AX and simultaneously obtain the antioxidant compounds presentin the external walls of the purple maize grain to produce gels with 2% and 4% AX to apply anin vitro digestion method. Popcorn maize (unpigmented) was used as a control. The amount offerulic acid, polyphenols, and anthocyanins, and their antioxidative activity, were measured at invitro digestion of the gels. This work highlights the ability of AX gels to enhance the potentialbioavailability of antioxidant compounds including anthocyanins from purple maize after digestion.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ARABINOXYLANS GEL
dc.subject
ANTIOXIDANT
dc.subject
IN VITRO DIGESTION
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Purple maize arabinoxylan could protect antioxidant compounds during digestion
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-05-09T15:52:15Z
dc.journal.volume
75
dc.journal.number
8
dc.journal.pagination
774-785
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Paesani, Candela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Moiraghi, Malena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bustos Shmidt, Mariela Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Navarro, José Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.description.fil
Fil: Perez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
dc.journal.title
International Journal of Food Sciences and Nutrition

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/09637486.2024.2405117
Archivos asociados