Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Paesani, Candela  
dc.contributor.author
Moiraghi, Malena  
dc.contributor.author
Bustos Shmidt, Mariela Cecilia  
dc.contributor.author
Navarro, José Luis  
dc.contributor.author
Perez, Gabriela Teresa  
dc.date.available
2025-05-12T14:43:10Z  
dc.date.issued
2024-10  
dc.identifier.citation
Paesani, Candela; Moiraghi, Malena; Bustos Shmidt, Mariela Cecilia; Navarro, José Luis; Perez, Gabriela Teresa; Purple maize arabinoxylan could protect antioxidant compounds during digestion; Taylor & Francis Ltd; International Journal of Food Sciences and Nutrition; 75; 8; 10-2024; 774-785  
dc.identifier.issn
0963-7486  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/261127  
dc.description.abstract
Purple maize is a pigmented variety rich in antioxidants. Arabinoxylans (AX) are prebioticcompounds also found in the grain wall that can form gels. Recently, antioxidants have extensivelybeen studied for their beneficial effects. However, these bioactive compounds do not easily reachthe intestine in a stable form. These gels can protect certain compounds during in vitro digestion.This work aimed to extract the AX and simultaneously obtain the antioxidant compounds presentin the external walls of the purple maize grain to produce gels with 2% and 4% AX to apply anin vitro digestion method. Popcorn maize (unpigmented) was used as a control. The amount offerulic acid, polyphenols, and anthocyanins, and their antioxidative activity, were measured at invitro digestion of the gels. This work highlights the ability of AX gels to enhance the potentialbioavailability of antioxidant compounds including anthocyanins from purple maize after digestion.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Taylor & Francis Ltd  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ARABINOXYLANS GEL  
dc.subject
ANTIOXIDANT  
dc.subject
IN VITRO DIGESTION  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Purple maize arabinoxylan could protect antioxidant compounds during digestion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2025-05-09T15:52:15Z  
dc.journal.volume
75  
dc.journal.number
8  
dc.journal.pagination
774-785  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Paesani, Candela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Moiraghi, Malena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bustos Shmidt, Mariela Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, José Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Perez, Gabriela Teresa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Sciences and Nutrition  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1080/09637486.2024.2405117