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dc.contributor.author
Arenas Mosquera, David
dc.contributor.author
Cerny, Natacha
dc.contributor.author
Cangelosi, A.
dc.contributor.author
Geoghegan, P. A.
dc.contributor.author
Malchiodi, Emilio Luis
dc.contributor.author
de Marzi, Mauricio Cesar
dc.contributor.author
Vasconcelos Esteves Pinto, Alipio
dc.contributor.author
Goldstein Raij, Jorge
dc.date.available
2025-05-12T14:43:02Z
dc.date.issued
2024-11
dc.identifier.citation
Arenas Mosquera, David; Cerny, Natacha; Cangelosi, A.; Geoghegan, P. A.; Malchiodi, Emilio Luis; et al.; High-fat and high-carbohydrate diets worsen the mouse brain susceptibility to damage produced by enterohemorrhagic Escherichia coli Shiga toxin 2; Elsevier; Heliyon; 10; 21; 11-2024; 1-14
dc.identifier.issn
2405-8440
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/261126
dc.description.abstract
Background: Nutrition quality could be one of the reasons why, in the face of a Shiga toxinproducing enterohemorrhagic Escherichia coli outbreak, some patients experience more profound deleterious effects than others, including unfortunate deaths. Thus, the aim of this studywas to determine whether high-fat and/or high-carbohydrate diets could negatively modulate thedeleterious action of Shiga toxin 2 on ventral anterior and ventral lateral thalamic nuclei and theinternal capsule, the neurological centers responsible for motor activity.Methods: Mice were fed a regular, high-fat, high-carbohydrate diet or a combination of bothprevious to the intravenous administration of Shiga toxin 2 or vehicle. Four days after intravenousadministration, mice were subjected to behavioral tests and then sacrificed for histological andimmunofluorescence assays to determine alterations in the neurovascular unit at the cellular andfunctional levels. Statistical analysis was performed using one-way analysis of variance followedby Bonferroni post hoc test. The criterion for significance was p = 0.0001 for all experiments.Results: The high-fat and the high-carbohydrate diets significantly heightened the deleteriouseffect of Stx2, while the combination of both diets yielded the worst results, including endothelialglycocalyx and oligodendrocyte alterations, astrocyte and microglial reactivity, neurodegeneration, and motor and sensitivity impairment.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
High fat diet
dc.subject
High carbohydrate diet
dc.subject
Shiga toxin
dc.subject
Hemolytic uremic syndrome
dc.subject.classification
Biología Celular, Microbiología
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
High-fat and high-carbohydrate diets worsen the mouse brain susceptibility to damage produced by enterohemorrhagic Escherichia coli Shiga toxin 2
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-05-09T15:52:29Z
dc.journal.volume
10
dc.journal.number
21
dc.journal.pagination
1-14
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.description.fil
Fil: Arenas Mosquera, David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Fisiología y Biofísica Bernardo Houssay. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Fisiología y Biofísica Bernardo Houssay; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cerny, Natacha. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cangelosi, A.. Ministerio de Salud de la Nación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Geoghegan, P. A.. Ministerio de Salud de la Nación. Administración Nacional de Laboratorios e Institutos de Salud; Argentina
dc.description.fil
Fil: Malchiodi, Emilio Luis. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Instituto de Estudios de la Inmunidad Humoral Prof. Ricardo A. Margni; Argentina
dc.description.fil
Fil: de Marzi, Mauricio Cesar. Universidad Nacional de Luján. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ecología y Desarrollo Sustentable; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vasconcelos Esteves Pinto, Alipio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Fisiología y Biofísica Bernardo Houssay. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Fisiología y Biofísica Bernardo Houssay; Argentina
dc.description.fil
Fil: Goldstein Raij, Jorge. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Fisiología y Biofísica Bernardo Houssay. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Fisiología y Biofísica Bernardo Houssay; Argentina
dc.journal.title
Heliyon
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2405844024159026
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e39871
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