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dc.contributor.author
Bordón, María Gabriela

dc.contributor.author
Lopez Vidal, Lucía

dc.contributor.author
Martinez, Marcela Lilian

dc.contributor.author
Palma, Santiago Daniel

dc.contributor.author
Ribotta, Pablo Daniel

dc.date.available
2025-05-12T12:26:54Z
dc.date.issued
2024-12
dc.identifier.citation
Bordón, María Gabriela; Lopez Vidal, Lucía; Martinez, Marcela Lilian; Palma, Santiago Daniel; Ribotta, Pablo Daniel; The use of a microhydrodynamic model, kinetic analysis and optimization tools for the development of corn starch nanosuspensions via wet-stirred media milling; Elsevier; Food and Bioproducts Processing; 148; 12-2024; 568-586
dc.identifier.issn
0960-3085
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/261074
dc.description.abstract
Starch micro and nanoparticles have emerged as popular stabilizers in food and pharmaceutical formulations. Wet-stirred media milling (WSMM) to develop such particles has not been widely reported, in contrast to chemical hydrolysis. Therefore, this contribution aimed to analyze the effects of: 1) Sodium dodecyl sulfate (SDS) and post-milling operations on the stability of starch nanosuspensions; 2) the bead diameter (db) (0.15, 0.50 mm) and starch concentration (cS) (1, 3.5, 7% w/v) on the type and stability of nanosuspensions, breakage kinetics and microhydrodynamic parameters; 3) spray-drying of nanosuspensions on the structural changes and redispersion of powders. Stable nanosuspensions with an average size of 161±5 nm could be obtained, from an initial size of 14.08±0.08 μm. The use of SDS as a stabilizer prevented aggregation during milling and allowed the formation of amylose-SDS complexes, supported by DSC and X-ray techniques. The microhydrodynamic analysis showed that increasing cS decreased the compression forces applied to particles. Moreover, the intensity of collisions was improved with a larger db. Spray-dried nanosuspensions formulated with a cS of 7% (w/v), different SDS concentrations (0, 0.07 and 1% w/v), and a db of 0.15 mm were analyzed. Submicron particles could only be obtained with 1% (w/v) of SDS: from 366 to 271 nm after milling and spray-drying, respectively. Under these conditions, the granules were fully fragmented, which was confirmed by X-ray and TEM techniques. These results showed that WSMM could be implemented as a solvent-free methodology to obtain biopolymer-based nanoparticles.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Almidon
dc.subject
Nano particulas
dc.subject
Molienda
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
The use of a microhydrodynamic model, kinetic analysis and optimization tools for the development of corn starch nanosuspensions via wet-stirred media milling
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-05-09T15:53:27Z
dc.journal.volume
148
dc.journal.pagination
568-586
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Bordón, María Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez Vidal, Lucía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Palma, Santiago Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ribotta, Pablo Daniel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.exactas Físicas y Naturales. Departamento de Química Industrial y Aplicada; Argentina
dc.journal.title
Food and Bioproducts Processing

dc.rights.embargoDate
2025-06-01
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0960308524002098
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.fbp.2024.10.010
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