Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Juncos, Nicolle Stefani
dc.contributor.author
Cravero Ponso, Carolina Florencia
dc.contributor.author
Grosso, Nelson
dc.contributor.author
Olmedo, Rubén Horacio
dc.date.available
2025-05-12T11:48:05Z
dc.date.issued
2024-09
dc.identifier.citation
Juncos, Nicolle Stefani; Cravero Ponso, Carolina Florencia; Grosso, Nelson; Olmedo, Rubén Horacio; Integral oxidation Value used as a new oxidation indicator for evaluation of advanced stages of oxidative processes: Intox value; Elsevier Science; Microchemical Journal; 204; 111186; 9-2024; 1-8
dc.identifier.issn
0026-265X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/261059
dc.description.abstract
Oxidation of food lipids is one of the main causes of food spoilage. Oxidative processes of oxidisable substances, such as vegetable oils generate primary and secondary oxidation compounds. Peroxide Value and Anisidine Value are indicators of these compounds. TOTOV Value is an indicator that complements the interpretation of both results (2*PV + AV), but in advanced oxidative processes it does not usually fit the situation efficiently due to the decrease of PV. The aim of this research work was to develop an indicator that was efficiently adapted to advanced oxidative processes. Integral Oxidation Value (INTOX Value) calculated as PV + 2*AV, allowed for an improvement in the regression slopes, and the R2 fits went from low values in TOTOX Value (0.61–0.62) to acceptable values in INTOX Value (0.84–0.93). INTOX Value is a suitable indicator for advanced oxidation processes when the PV indicator decreases.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Peroxide Value
dc.subject
Anisidine Value
dc.subject
TOTOX Value
dc.subject
Lipid oxidation
dc.subject
Antioxidant
dc.subject
Autoxidation
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Integral oxidation Value used as a new oxidation indicator for evaluation of advanced stages of oxidative processes: Intox value
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2025-05-09T16:04:54Z
dc.journal.volume
204
dc.journal.number
111186
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Juncos, Nicolle Stefani. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cravero Ponso, Carolina Florencia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Grosso, Nelson. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Olmedo, Rubén Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
dc.journal.title
Microchemical Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026265X24012980
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.microc.2024.111186
Archivos asociados